Nieuws

‘Nooit eerder zoveel Apple-lekken ontdekt als in 2016’

Er werd een recordaantal lekken ontdekt in Apple-producten, en die stijging zal volgend jaar nog blijven doorgaan.

 

Dit jaar was een mijlpaal voor Apple, maar dan wel in negatieve zin. Nooit eerder werden er zoveel kwetsbaarheden ontdekt in Apple-producten als in 2016. De fabrikant heeft lang het imago van onaantastbaar gehad, maar daar komt een einde aan, volgens een rapport van Trend Micro.

Verdubbeling 2015

In het rapport worden de security-trends voor het nieuwe jaar aangekondigd. Onder andere waarschuwen de Trend Micro-specialisten voor het onveilige Internet of Things en het almaar aanzwellende gevaar van ransomware, maar ook wordt teruggeblikt op de lekken die het afgelopen jaar in Microsoft-, Adobe- en Apple-producten werden blootgelegd.

 

Bron: Trend Micro

“2016 was een uitschieter voor Apple, op het gebied van kwetsbaarheden,” vertelt het rapport. Maar liefst 50 kwetsbaarheden werden ontdekt op Macbooks, iPhones en andere producten. Dat is nog altijd minder dan wat Adobe- of Microsoft-producten op hun kerfstok hebben, maar het betekent wel een verdubbeling van het jaar voorheen: in 2015 kwamen er slechts 25 lekken bovendrijven.

[related_article id=”168716″]

Groter doelwit

Bovendien zal de stijging zich in 2017 blijven doorzetten, zegt Trend Micro. Dat komt omdat er de afgelopen jaren minder Microsoft-pc’s werden verkocht, terwijl Apple’s marktaandeel licht is gestegen. Bovendien heeft Microsoft enkele security-maatregelen geïmplementeerd die cybercriminelen ontmoedigen. Dat zorgt ervoor dat “de aandacht van cybercriminelen naar niet-Microsoft-alternatieven uitgaat”. Zo wordt Apple een steeds groter doelwit voor cybercriminaliteit.

 

Vergeleken met enkele andere fabrikanten, is Apple echter nog steeds de veiligste optie. Dit jaar werd een totaal van 135 lekken in Adobe-producten en 76 in Microsoft-producten ontdekt. Dat wil zeggen dat producten met een Apple-besturingssysteem tot nu toe nog altijd minder kans maken op een uitbuiting van zo’n lek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business