Nieuws

Apple vecht formeel Europese megaboete aan

Het technologiebedrijf beschuldigt de Europese Commissie van gesjoemel met achterdeurtjes. Bovendien is het bedrijf van mening dat het geviseerd wordt voor media-aandacht.

 
Apple vecht de boete aan die het kreeg van de Europese Commissie. De fabrikant van Macbooks en iPhones beweert dat hij geviseerd werd om de zaak in de media te krijgen. Bovendien beweert Apple dat de Commissie gebruik maakt van achterpoortjes en kleine verschillen tussen de Amerikaanse en Europese wetgeving om de boete te bekomen.

Achterpoortjes

De zaak draait om al dan niet ontweken belastingen. Apple controleert zijn Europese zaken vanuit Ierland, dat daar een speciaal belastingregime voor heeft opgezet. Onder andere Facebook maakt eveneens gebruik van die regeling. Door winsten uit Europa in de VS in te boeken, kunnen bedrijven plaatselijke belastingen vermijden.
De boete die Apple zou moeten betalen, bedraagt 13 miljard euro; zelfs voor een bedrijf als Apple is dat geen peulenschil. Volgens de Commissie behelst die achterstallige belastingen en boetes voor deelondernemingen die alleen op papier zouden bestaan. Apple ontkent dat laatste en zegt dat het gaat om bedrijven die actief bestuurd worden en niet alleen dienen om belastbare inkomsten zo laag mogelijk te houden.

Altruïsme

Daarnaast is Apple van mening dat het de boete onmogelijk kan betalen zonder Ierland schuldig te maken aan het breken van wetten uit het verleden. Ten slotte beweert het technologiebedrijf nog dat Europa de boete op onwettige wijze berekend heeft. De Commissie zou namelijk Ierse experts hebben genegeerd omdat hun berekening een veel lager bedrag opleverde.
Ierland heeft in november al laten weten dat het de achterstallige belastingen van Apple niet wil innen. Het land gebruikt al jarenlang zijn speciale belastingregimes om grote technologiebedrijven te lokken, en wil zijn reputatie in stand houden. Ierland wist op deze manier immers de economische crisis van de voorbije jaren te verdrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business