Nieuws

Oracle richt pijlen op niet-betalende klanten Java

Zes jaar na de overname van het Java-platform, opent Oracle de jacht op klanten die niet betalen. Voor vele gebruikers komt dat als een donderslag bij heldere hemel: ze gebruiken de software al jaren, zonder te weten dat ze daarvoor een licentie nodig hebben.

 
Verschillende bedrijven die gebruikmaken van Java werden onder de loep genomen door Oracle, het bedrijf achter het platform. Sommigen onder hen moesten heftige boetes betalen omdat ze software gebruikten waarvoor ze geen licentie hadden. Zo kreeg een klant met illegitieme Java-software volgens The Register een rekening van 100.000 dollar voorgeschoteld. Er werd een compromis gesloten, en de uiteindelijke som bedroeg zo’n 30.000 dollar, maar het incident toont aan dat Oracle er geen doekjes omwindt.
Het opsporen van niet-betalende klanten is een gangbare praktijk, ook gebruikt door Microsoft of Salesforce, maar in dit geval is extra opvallend aangezien vele klanten geen idee hebben dat ze moeten betalen voor hun gebruik van Java. Die onwetendheid is grotendeels te wijten aan een verwarrend licentiemodel.
[related_article id=”167121″]

Java niet altijd gratis

Java is een programmeertaal en -platform die  in de jaren 90 voor het eerst werd voorgesteld door Sun Microsystems. Het platform is gratis voor algemene doeleinden op desktops, smartphones en tablets, maar niet wanneer het gebruikt wordt in “embedded toestellen of consumententoestellen”. Met andere woorden kan je Java gratis gebruiken om applicaties te schrijven, maar als de app wilt installeren op toestellen voor werknemers binnen je bedrijf, moet je daarvoor aparte, betalende software gebruiken.
 
Welke software betalend is, is echter niet zo duidelijk. Zo wordt het standaardpakket van het Java-platform gebundeld met enkele toepassingen die niet gratis zijn, zoals Java Advanced en Advanced Desktop. Er worden geen aparte downloads aangeboden en dus is het begrijpelijk waarom klanten zich makkelijk vergissen. Bovendien is het jaren geleden dat de licenties werden gecontroleerd. Oracle nam Sun over in 2010, en na een agressieve auditronde datzelfde jaar, hield het bedrijf het voor zes jaar voor bekeken. Dat klanten nu een controle over de vloer krijgen, is voor velen een complete verrassing.

“Installeer alleen wat je nodig hebt”

Een compliance-expert bij The Register laat weten dat bedrijven er goed aan doen om voorzichtig om te springen met de software. “Als je Java dowloadt, krijg je alles – en je moet er zeker van zijn dat je alleen componenten installeert die je nodig hebt en de delen die je niet gebruikt verwijdert,” raadt de expert aan. “Vanaf het moment dat je als bedrijf iets levert waarbij Java wordt verdeeld onder eindgebruikers – iets dat meer en meer bedrijven doen door apps te delen waarmee klanten producten en diensten kunnen verkrijgen – is dat geen algemeen doeleinde meer… En Oracle wilt daar geld mee verdienen.”
 
//www.smartbiz.be/qa/169172/qa-wat-software-asset-management-sam/

auditbusinessjavalicentieoraclesamsoftware asset management

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals