Nieuws

Kan Dropbox Paper concurreren met Google Docs?

Dropbox heeft een nieuwe samenwerkingstool voor documenten gelanceerd. Kan Paper grote namen als Google Docs en Office 365 doen vergeten?

 
Dropbox kondigde eind 2015 de komst van de nieuwe tool Paper aan. Paper lijkt qua werking erg hard op Google Docs en stelt bedrijfsmedewerkers in staat om online samen aan documenten te werken. Sinds augustus van vorig jaar konden teams de bètaversie van Dropbox Paper uittesten, maar de officiële uitrol van de tool vindt deze week plaats.

Google en Microsoft

Dropbox werd enkele jaren geleden erg populair bij consumenten omwille van hun gratis opslagruimte in de cloud. Het bedrijf moet echter opboksen tegen technologiereuzen als Google en Microsoft en zoekt daarom al enige tijd naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Om in dit opzet te slagen, neemt Dropbox geleidelijk aan afstand van zijn consumentenbusiness en richt het zich op de bedrijfssector.
 
Ook Dropbox weet dat zowat alle bedrijven gebruik maken van toepassingen van Google of Microsoft. Het probeert daarom niet om de wijdverspreide software te vervangen door Paper. In plaats daarvan richt Dropbox zich op het aanbieden van een plaats waar bedrijven zowat alle soorten documenten kunnen verzamelen en bewerken. Bedrijven die bijvoorbeeld gebruik maken van zowel Office 365 als Google’s G Suite kunnen de verschillende bestandstypes importeren en bewerken in Paper.
 

Bestanden

Behalve bestanden van concurrerende toepassingen importeren, kan je uiteraard eveneens rechtstreeks in Paper documenten maken. Wanneer je begint met het maken van een nieuw document krijg je een lege pagina te zien, met een plusje. Je kan je beperken tot het simpelweg schrijven van een tekst, maar wanneer je op het plusje klikt, zie je een hoop extra mogelijkheden staan.
 
Zo is het mogelijk om een afbeelding, een document uit Dropbox en een tabel toe te voegen. Ook kan je een opsomming maken, een takenlijstje creëren en een scheidingslijn tussen je tekst plaatsen. Tot slot is het eveneens mogelijk om een venster te voorzien voor code. In dit venster zal je syntax van kleuren worden voorzien, zoals je gewend bent van bijvoorbeeld Visual Studio. Dit maakt de code overzichtelijker dan wanneer je ze in een normale tekstbewerker zou schrijven.
Net als bij Google Docs kan je in Dropbox Paper je documenten delen met teamgenoten. Zij kunnen op hun beurt extra tekst toevoegen en opmerkingen maken over de inhoud van het document. Van alle aanpassingen wordt een geschiedenis bijgehouden en wanneer je tevreden bent over het document kan je de tekst presenteren.
 

Vergaderdocument

In tegenstelling tot Google en Microsoft beperkt Dropbox zich tot één type document. Zoals je in voorgaande paragraaf kon lezen, wil dit echter niet zeggen dat de tekstbewerker minder functionaliteit heeft. Dropbox heeft er simpelweg voor gekozen om alle functionaliteit in één documentstype te stoppen.
Wel ben je in staat om eveneens een vergaderdocument te maken. Dit bestand is echter geen nieuw type document, maar kan je beter aanzien als een sjabloon. Wanneer je een dergelijk document aanmaakt, zal deze niet leeg zijn, maar al een structuur bevatten. Hierdoor is het verslag van een vergadering sneller gemaakt.

Verdict

De grootste troef van Dropbox Paper is het feit dat het samenwerkt met onder andere Google Docs. De software biedt een handige centrale opslagplaats voor alle documenten van een bedrijf en stelt je eveneens in staat om nieuwe documenten rechtstreeks in de tool te maken.
 
Toch blijft het afwachten of Dropbox van Paper een winstgevende applicatie kan maken. Google Docs en Microsoft Office kennen al een langere geschiedenis binnen bedrijven en hebben het vertrouwen van menig firma gewonnen. Het is moeilijk voor een nieuwe tool om hier tegen op te boksen.
Bovendien zullen bedrijven niet snel geneigd zijn om extra geld neer te tellen voor nog een applicatie voor documenten. Dropbox zal erg hard zijn best moeten doen om unieke functies in Paper te voorzien om het nut van de software te bewijzen. De huidige functionaliteit van Paper lijkt ons alvast te beperkt om geld los te peuteren bij bedrijven die al in het bezit zijn van een concurrerende tool.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business