Nieuws

Facebooks chatbots krijgen demotie na slechte beurt

Minder dan een jaar nadat het chatbots naar voren schoof als de voorhoede van een nabije AI-revolutie, ziet Facebook zich genoodzaakt de lat een pak lager te leggen.

 
Bij het gebruik van chatbots op Facebook Messenger stuit zeven op tien gebruikers op problemen, dat rapporteert website The Information. Die mislukkingsgraad leidt Facebook ertoe om zijn ambities voor de bots naar beneden bij te stellen.

Kleinere rol voor chatbots

Chatbots maakten hun intrede op Facebook Messenger in april 2016. Facebook introduceerde de digitale assistenten als een revolutionaire manier om bedrijven en individuen samen te brengen op het chatplatform, net zoals Microsoft dat enkele weken tevoren had gedaan bij de aankondiging van bots voor Skype. Met behulp van een bot zou je vanuit je chat-app producten en services kunnen bestellen, waarbij de bot uiteindelijk je voorkeur aanleert en sneller kan helpen.
 
Dat vooruitzicht blijkt moeilijk in de praktijk om te zetten met de huidige generatie chatbots. Om die reden verschuift Facebook zijn focus voor de applicatie van de bots van een meer algemene visie naar gebruik in enkele specifieke situaties. Het team achter Messenger zal de app “trainen op basis van een kleinere set van cases, zodat gebruikers niet teleurgesteld worden door de beperkingen van automatisering,” zo staat te lezen.

Werelddominatie

Een bron die dichtbij het ontwikkelaarsteam van Facebook Messenger staat, formuleert het als volgt: “Hun discussies zijn nu veel meer geaard in de realiteit in vergelijking met vorig jaar. Het team daar is nu manieren aan het zoeken om commerciële impulsen te activeren binnen Messenger. Het gaat veel minder over ‘We gaan de wereld domineren met AI'”.

Clippy de paperclip

Een ander obstakel dat het team nog van de weg moet ruimen is het ‘Clippy de paperclip’-probleem. Gebruikers ervaren de interrupties van een chatbot soms als ongepast of irritant. Om niet dezelfde weg op te gaan als Microsofts gecontesteerde paperclip, zal Facebook een manier moeten vinden om de chatbots niet als hinderlijke sidekicks te doen overkomen.  Men verwacht dat het sociale netwerk zijn bijgestelde chatbotplannen officieel zal voorstellen tijdens de volgende F8-conferentie in april.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business