Nieuws

Apple en Dell bieden op chipafdeling Toshiba

Volgens de Chinese hardwarefabrikant Foxconn bereidt het samen met Apple en Dell een overnamebod voor. Google, Microsoft en Cisco zijn de grootste concurrenten.

 
Apple en Dell sluiten zich aan bij een groep rond Foxconn om de chipafdeling van Toshiba over te nemen. De Japanse grootmacht zit al geruime tijd in slechte papieren en moet zijn meest winstgevende delen afstoten om schulden elders te kunnen afbetalen. Toshiba zelf schat de waarde van zijn chips in op 18 miljard dollar. De groep rond Foxconn zegt daar niet veraf te zitten.
 

Hevige concurrentie

 
Volgens Foxconn zou ook Amazon zich nog aansluiten bij de groep. Daarmee lijkt het over de beste papieren te beschikken, al zijn de concurrenten niet van de minsten: onder meer Alphabet (het overkoepelende bedrijf van Google), Microsoft en Cisco zouden geïnteresseerd zijn. Foxconn heeft wel het nadeel dat het gevestigd is in China; de Japanse overheid heeft reeds gezegd dat het niet zal toestaan dat hoogtechnologische chipinformatie de grenzen zou mogen verlaten.
 
Foxconn zegt daarop dat het net een troef is om in China te zitten, aangezien ze daar minder last hebben van overheidscontrole. Bovendien zouden er geen Chinese investeerders bij de deal betrokken zijn en zou Foxconn, samen met zijn Japanse afdeling Sharp, niet meer dan 40 procent van de aandelen in handen krijgen. De rest zou naast Apple en Dell naar enkele Japanse telecombedrijven gaan.
 

Mismanagement

 
De problemen van Toshiba begonnen na de overname van elektriciteitsconcern Westinghouse Electric Corp. Door mismanagement van het bedrijf werden jaarrekeningen vervalst aangezien slechte cijfers in Japan haast niet aanvaard worden. Toshiba dreigt nu een zombiebedrijf te worden, in leven gehouden door de overheid om het prestige hoog te houden.
 
De Japanse overheid probeert dat scenario nog te voorkomen door zich achter het Amerikaanse Western Digital te scharen, dat eveneens biedt op de chipafdeling. Deze alliantie zou nog voor het weekend een nieuw bod uitbrengen dat de vraagprijs van Toshiba zou overtreffen. Rond 15 juni zou er uitsluitsel moeten zijn over de overname.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business