Nieuws

SAP start onderzoek naar wanpraktijken binnen eigen bedrijf

Als reactie op een vermeend omkoopschandaal in Zuid Afrika neemt SAP onafhankelijke onderzoekers onder de arm in een poging tot op het bot te gaan van eventuele onrechtmatigheden.

 
SAP zet een onafhankelijk onderzoek in gang als reactie op aantijgingen van corruptie in Zuid Afrika. Het senior management van de lokale tak van SAP wordt bovendien op non-actief gezet in afwachting van de resultaten van het onderzoek. Een internationaal advocatenkantoor gebaseerd in de VS zal onder leiding van bestuurslid Adaire Fox-Martin het gros van het onderzoekswerk verrichten.
 
De Duitse ERP-reus kwam in opspraak als gevolg van de uitkering van onregelmatige verkoopcommissies aan een bedrijf dat sterke banden heeft met de Gupta-familie, die op haar beurt dicht bij president Jacob Zuma staat. De commissies zouden vermomde steekpenningen zijn, die SAP in Zuid Afrika aan contracten met onder andere staatsbedrijf Transnet hebben geholpen. De beschuldigingen zijn afkomstig van AmaBhungane, een VZW met een sterke reputatie wat betreft het onthullen van corruptie.
 
SAP benadrukt bij monde van Fox-Martin dat het de beschuldigingen erg serieus neemt. In tegenstelling tot Zuma, de Guptas en Transnet kiest het er niet voor om de beschuldigingen blind te ontkennen. Het onderzoek moet uitwijzen wat er echt aan de hand is. Naast het externe speurwerk onderzoekt SAP zelf intern of er sprake is van corruptie. Het onderzoek zal transparant gevoerd worden, en de resultaten zullen publiek beschikbaar komen.
 
SAP, marktleider in zijn sector, speelt kort op de bal om reputatieschade te vermijden. Het is niet de eerste keer dat de koning van de zakelijke planningssoftware in aanraking komt met corruptie. Vorig jaar nog veroordeelde de Securities en Exchange Commission in de VS het bedrijf tot een boete van 3,9 miljoen dollar als straf voor een omkoopschandaal in Panama.

businesserpsapwetgeving

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen