Nieuws

Belgische bedrijven willen meer ict’ers, maar die zijn zeldzaam

De functie als informaticus is een knelpuntberoep in België, zo blijkt. Zes op tien ondernemingen heeft immers moeilijkheden om een ict-werknemer in huis te halen.

 

[related_article id=”171813″]

 

Een op tien ondernemingen trachtte vorig jaar personeel aan te werven voor banen waarvoor ICT-vaardigheden noodzakelijk zijn. Dat verliep niet van een leien dakje: zes op de tien ondernemingen gaven aan dat het bijzonder moeilijk was om die vacatures in te vullen. Deze informatie leren we uit de Barometer van de informatiemaatschappij, die de FOD Economie deze week prijsgaf. Aan de hand van de cijfers uit dit document schetsen we een beeld van de ict-sector van vorig jaar.

 

ICT bloeit

Vorig jaar telde onze sector ongeveer 85.377 werknemers, wat 4,6% meer is dan het jaar ervoor. We hoeven ons dus nog geen zorgen te maken over de nakende robocalypse, waarvoor Elon Musk ons waarschuwde. Haast negen op tien is actief in de branches die betrekking hebben op ict-diensten. Acht op tien werkt in de sectoren telecommunicatie en consultancy, terwijl dat voor industriële ict-activiteiten slechts een tiende betreft. Het aantal arbeidskrachten gaat in alle ict-industrietakken achteruit, behalve in het segment ‘vervaardiging van elektronische onderdelen en printplaten’ die een groei van bijna 16% laat optekenen. De omzet van de ict-sector bedroeg 29,6 miljard euro in 2015, die sinds 2012 met 13,5% steeg.

 

 

Knelpuntberoep

Ongeveer een vierde van de ondernemingen in België nam informatici in dienst en één op tien nam personeel in dienst waarvoor ict-vaardigheden noodzakelijk zijn, of deed een poging daartoe. Dat bleek een lastige klus, want zes op tien ondernemingen ondervond moeilijkheden in het rekruteringsproces.

 

Bedrijven willen dus veel moeite doen om hun informatici langer aan zich vast te binden. Daarom organiseren 15% van de ondernemingen zelf opleidingen om de vaardigheden van hun informatici aan te scherpen. Verder voorziet een derde opleidingen om aan hun personeel ict-vaardigheden aan te leren. Dat is nodig, want steeds meer ondernemingen integreren digitale technologieën. Vorig jaar gebruikte iets meer dan de helft van de firma’s sociale netwerken en analyseerde 17 procent big data. 28,5% van de Belgische bedrijven koopt verder cloudcomputingdiensten, een stijging van 7,2% in twee jaar tijd. Acht op tien Belgische ondernemingen beschikt ten slotte over een website.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business