PostNL in de clinch met onderaannemers rond uitbuiting bezorgers
Dat rapporteert het Nederlandse Financieele Dagblad. Door hun bezorgers te weinig te betalen, ontduiken de onderaannemers de Nederlandse cao. Noodgedwongen, omdat PostNL zijn machtspositie inzet om zulke lage prijzen bij zijn onderaannemers op de bezorgmarkt te betalen, dat uitbetaling van lonen conform de cao te duur is. Sommige bezorgers worden honderden euro’s te weinig betaald per maand, klinkt het.
‘Niemand voldoet’
De vakbond FNV wijt de aantijgingen aan het adres van PostNL aan de ‘moordende concurrentie’ op de bezorgmarkt. Steeds vaker nemen grote e-commerce spelers als bol.com en Coolblue bezorging in eigen hand, waardoor logistieke bedrijven als PostNL de prijsconcurrentie doorrekenen in lonen. ‘Het is de norm geworden om de cao te ontduiken’, zegt FNV-bestuurder Reinier Stroo. ‘Niemand houdt zich eraan. We hebben na circa honderd controles geen enkel geval gevonden waar die cao wel werd nageleefd.’ Het verzuim situeert zich op alle terreinen: het loon, de uurberekening, vergoeding bij ziekte en de uitbetaling van het vakantiegeld, om enkele te noemen.
Sinds het begin van het jaar wordt er in Nederland streng gecontroleerd op overtredingen van de nieuwe arbeidswet, de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Die wet stelt dat opdrachtgevers in een keten verantwoordelijk zijn voor de naleving van de rechten van hun werknemers. ‘Iedereen zit met angst en beven te wachten op een controle,’ laat een anonieme onderaannemer weten aan het Financieele Dagblad. ‘Niemand voldoet, dat weet PostNL donders goed. De naheffingen kunnen in de tienduizenden euro’s lopen. Er is nog niemand omgevallen, maar dat lijkt een kwestie van tijd.’
‘Geen conflict’
PostNL zegt zich niet bewust te zijn van de spanningen. ‘De vergoedingen die PostNL betaalt aan de ondernemers zijn toereikend om de cao na te leven’, aldus de vervoerder. Ook een woordvoerder van bol.com, dat ook op het lijstje van het FNV staat, verklaart dat er geen conflict speelt en dat rechten van werknemers worden nageleefd.