Nieuws

Chrome OS overtuigt 70 miljoen studenten

Google claimt dat Chrome OS in de schoolomgeving 70 miljoen gebruikers telt, al is het besturingssysteem vooral in de VS erg populair.

 
Googles investeringen in Chrome OS lijken hun vruchten af te werpen. Naar aanleiding van een terug-naar-school-stuk van Time communiceert Google dat zijn besturingssysteem vandaag al 70 miljoen studenten overtuigt. Dat is een enorm aantal wanneer je weet dat Chrome OS nog maar enkele jaren oud is, en rechtstreeks moet concurreren met gevestigde waarde Windows.
 
Dat de Chromebook furore maakt, is begrijpelijk. Om te beginnen speelt de kostprijs natuurlijk een grote rol. Een deftige Chromebook is enkele honderden euro’s goedkoper dan zijn Windows-equivalent omwille van de lagere hardware-vereisten. Vervolgens zit software steeds meer in de cloud. Chrome OS is niet veel meer dan een browser vermomd als laptop, maar met die combinatie kom je al een heel eind. Een uitstekende autonomie speelt eveneens mee, net als de draagbaarheid van de toestellen die doorgaans best compact en licht zijn.
 
Toch is Chrome OS niet Windows aan het overnemen. Acer, één van de grotere verkopers van Chromebooks bij ons, vertelde ons enkele maanden geleden nog dat de vraag naar de toestellen zeker in België niet fenomenaal is. In de VS worden de browsercomputers sterker omarmt.
 

G Suite

Google zet expliciet in op educatie met zijn G Suite for Education. Die is gratis en bevat tools als Gmail en Drive maar ook Docs, Sheets, Forms en Slides. Daarmee biedt Google een volledige kantoorsuite aan. Sites, Vault en Classroom maken het plaatje compleet. G Suite verschilt van een traditionele account omwille van de exclusieve toegang tot sommige apps. Verder krijgen studenten eigen mailadressen binnen het domein van de school, serveert Google geen advertenties en krijg je extra online opslagruimte. Het aanbod is best scherp (gratis) en eenvoudig, waardoor we begrijpen waarom scholen het zouden omarmen.
 

G Suite brengt enkele functies exclusief voor educatie met zich mee.
 
Eén horde blijft wel: wie bij ons een laptop koopt, lijkt toch liever te vertrouwen op een klassiek Windowstoestel. Ook dat kan de Chrome-browser draaien, waardoor Chromebooks toch nog vaak links blijven liggen.
 
Google zet ook in op het gebruik van Chrome in de bedrijfswereld. Verschillende partners ontwikkelen zakelijke Chromebooks en Google zelf ging pas in zee met VMware om het management van de toestellen op eenzelfde niveau te brengen als het management van klassieke Windowstoestellen.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business