Nieuws

Gesimuleerde cyberaanval zet Europese ministers op scherp

De defensieministers van de EU kwamen in aanraking met een realistische maar in scene gezette cyberaanval in een eerste cyber-oorlogsspel.

 
Het scenario: een hackersgroepering saboteert operatie Sophia, de gezamenlijke EU-missie in de Middellandse Zee. Terwijl communicatie en coördinatie in het honderd loopt, verschijnt er een propagandacampagne op sociale media die het gepruts van de EU aankaart. Ultieme doel van de hackers is op de EU in een slecht daglicht te stellen de unie te destabiliseren door protesten uit te lokken.
 
Met die gebeurtenissen werden de defensieministers van de Europese Unie gisteren geconfronteerd. Ze waren samen in de Estse hoofdstad Tallinn voor een informele bijeenkomst. In de marge daarvan vond een cyberoefening plaats waarin de ministers het hoofd moesten bieden aan de dreiging.
 

Realistische aanval

De hele oefening duurde ongeveer twee uur en vond plaats achter gesloten deuren. Om de aanval realistisch te maken, kregen de ministers valse nieuwsupdates te zien over de evolutie van de situatie. De hele oefening was vooral bedoeld om de Europese defensiebazen te doen inzien hoe ernstig een cyberaanval kan zijn. Bovendien leerden ze strategisch met elkaar communiceren om dit type crisis te boven te komen.
 
[related_article id=”172387″]  
De oefening nam de vorm aan van een multiple choice-avontuur, waarbij de ministers verschillende keuzes konden maken naarmate de situatie escaleerde. Zouden ze de aanval publiek maken? “Spreek je van een aanval, een dreiging of een incident?” Volgens Juri Luik, Minister van Defensie in Estland, was het vermoedelijk de eerste keer dat de ministers geconfronteerd werden met dergelijke vragen. Dat vertelt hij aan Reuters.
 
De gesimuleerde aanval was gefocust op de militaire operaties van de Unie, en bleef op die manier al bij al beperkt. Het is intussen immers duidelijk dat hackers ook de kritieke infrastructuur van een land kunnen aanvallen, en bijvoorbeeld de elektriciteit kunnen uitschakelen. Oekraïne mocht de gevolgen van een dergelijke cyberaanval al aan den lijve ondervinden.
 

Beter beleid

“We moeten de het bewustzijn rond dit type aanval op het politieke niveau opkrikken”, meent Jorge Domecq van de Europese Defensie. De focus op het cyber-strijdtoneel is een paradepaardje van het Estse voorzitterschap van de EU. Het land maakt zich zorgen om de Russische cyberdreiging, onder andere naar aanleiding van de Russische praktijken in Oekraïne en de Krim. Uiteindelijk wil de EU overkoepelende richtlijnen opstellen om te gebruiken in het geval van een echte cyberaanval.
 
De NAVO besliste eerder deze zomer al formeel dat het cyber-strijdtoneel niet te onderschatten valt. Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg noemde cyber een vierde oorlogsdomein, naast land, zee en lucht. Ook België wapent zich tegen cyberaanvallen. Minister van Defensie Steven Vandeput (NV-A) verklaarde eind vorige maand nog dat het Cyber Security Operations Center in Evere op termijn 200 computerexperts moet tellen om het land te beschermen tegen dreigingen van hackers.
 

Verantwoordelijkheid

Het DNA van een cyberaanval blijft doorgaans hetzelfde, of het nu om een hack binnen jouw bedrijf gaat dan wel een hack binnen defensie. Hackers maken gebruik van kritieke lekken, zwakke wachtwoorden en vooral social engineering. Wie zich bewust is van de dreiging, en zich laat informeren over best practices, maakt de kans meteen een stuk kleiner dat een cyberaanval kan plaatsvinden, waar dan ook. Met software die up to date is, werknemers die alert zijn voor phishingmails en beseffen dat die mails er dezer dagen steengoed uit zien, en een voldoende lang en vooral uniek wachtwoord maakt het hackers wereldwijd al een stuk moeilijker.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/171256/hoe-een-cyberaanval-de-derde-wereldoorlog-kan-ontketenen/
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business