Nieuws

Google beboet voor verzamelen wifigegevens

Behalve foto’s verzamelden Google Street View-auto’s eveneens wifigegevens. Spanje beboet het bedrijf nu voor deze privacyschendende praktijken.

 
Google moet 300.000 euro betalen voor het schenden van de Spaanse privacywet, zo weet de krant El Pais. Tussen 2008 en 2010 verzamelde Google met zijn Street View-auto’s wifigegevens van de omringende huizen. Volgens het bedrijf ging het om een fout, die nu door de Spaanse overheid wordt afgestraft.
 
De eerste klachten over Google Street View staken in 2010 de kop op. Toen raakte immers bekend dat de wagens van het Amerikaanse bedrijf niet alleen foto’s maakten; ook wifigegevens werden verzameld. Google bewaarde onder andere de naam, het Mac-adres en de locatie van hotspots van huizen die de wagens passeerden. Google stopte met deze praktijken toen de wifiverzameling aan het licht kwam en beweerde dat het om een fout ging.
 
La Agencia Española de Protección de Datos (AEPD), de Spaanse privacywaakhond, kondigde op 7 november 2017 een boete voor Google aan. De dienst onderzocht de dataverzameling van Google 7 jaar en kwam tot de conclusie dat de Spaanse privacywet werd geschonden. Google zou zonder toestemming en medeweten persoonlijke gegevens hebben verzameld. Het bedrijf moet daarom een boete van 300.000 euro betalen.
 
Spanje is niet het eerste land waar Google beboet wordt voor het verzamelen van wifigegevens. In Italië en Duitsland moest het bedrijf respectievelijk een miljoen en 145.000 euro neertellen voor zijn fouten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business