Nieuws, slider

Cash is op sterven na dood

Belgen gebruiken steeds minder vaak contant geld. Nieuwe betaalmethoden winnen aan populariteit, maar kunnen nog niet iedereen overtuigen, zo blijkt.

Cash is stervende, concludeert Bancontact uit een bevraging van 1.000 Belgen. Vooral jongeren tussen 18 en 24 jaar gebruiken haast nooit nog brief- of muntgeld. Maar liefst 77 procent van de ondervraagden gaf toe zelden of nooit cash op zak te hebben. De helft van de Belgen gebruikt minder cash dan drie jaar geleden, en één op drie zegt zelfs te geloven dat cash over tien jaar niet meer bestaat.

Gewoontedier

De Belg is een gewoontedier, gaat het onderzoek verder. Nieuwe betaalmethoden, zoals mobiel of contactloos betalen, winnen aan populariteit, maar kunnen het nog net niet halen van de kaartbetaling met pincode. Zo betaalt 64 procent van de Belgen nog met Bancontact, tegenover 13 procent met cash. Wel zegt 53 procent dat ze van plan zijn om vaker te betalen via de mobiele app met pincode, en zegt 76 procent dit al vaker te doen. Dat kan bijvoorbeeld offline, in winkelketens als Colruyt, maar ook online, via één van de mobiele apps van grootbanken als ING of KBC of via de Bancontact-app zelf.

Contactloos betalen

De contactloze betaalmethode, waarbij je betaalkaart of smartphone bij de terminal houdt en geen pincode intoetst, blijft voor vele Belgen een stap in het onbekende. Grootste obstakel is de perceptie van de onveiligheid van de methode: voor ruim 80 procent vindt de pincode een onmisbare stap in het betaalproces.

‘Bij betalingen met kaart en pincode voer je nog zelf een controlehandeling uit. Je hebt het gevoel dat je alles in de hand hebt,’ licht Nicolas Van Zeebroeck, Professor Innovation & Digital Business aan de Brusselse Solvay School, toe. ‘Bij de nieuwste betaaltechnologieën zijn de veiligheidsmechanismen niet langer zichtbaar en zitten ze in het systeem zelf ingebouwd. De verantwoordelijkheid verschuift volledig naar de banken en/of de kaartoperatoren. Dat vergt een psychologische aanpassing van de gebruikers, zeker als die al wat ouder zijn.’

Onlangs presenteerde Bancontact introduceerde voor de eerste keer contactloos betalen met smartphone, in plaats van betaalkaart. Een andere contactloze, mobiele betaalmethode in België is die van Android Pay.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business