Nieuws

CEO Meg Whitman van HPE geeft fakkel door

Eén van de machtigste vrouwen ter wereld stapt op als CEO van HPE, omdat ze het - naar eigen zeggen - rustiger aan wil doen.

 
De topvrouw bij HP Enterprises, Meg Whitman, stapt begin februari op. Dat meldt het bedrijf in zijn laatste kwartaal- en jaarcijfers. Daarmee beëindigt ze haar ambtstermijn van zes jaar. Ze wordt opgevolgd door Antonio Neri, die al voorzitter bij het bedrijf is en dat ook als tweede functie behoudt. Whitman behoudt wel een stek in de raad van bestuur.
[related_article id=”166170″] Sinds 2011 stond Whitman aan het roer bij Hewlett-Packard. Onder haar leiding werd het bedrijf opgesplitst in twee bedrijven. Sinds eind 2015 spreken we van HP Inc en Hewlett Packard Enterprise (HPE), twee bedrijven die natuurlijk nog wel samenwerken maar op papier totaal zelfstandig functioneren. HP Inc richt zich vooral op computers en printers, terwijl HPE zich toespitst op de zakelijke markt (zoals de cloud en servers). Bij de splitsing nam ze de topfunctie van het tweede bedrijf over, Dion Weisler kwam aan het roer te staan bij HP Inc.
 

Machtige zakenvrouw

Meg Whitman wordt gezien als een van de machtigste zakenvrouwen in Amerika. Voor haar avontuur bij Hewlett-Packard stond ze gedurende tien jaar aan het hoofd bij eBay. Verder is ze lid van de Republikeinse partij. In 2011 was ze zelfs kandidaat voor het gouverneurschap van Californië, maar toen verloor ze ruim van de huidige gouverneur, Jerry Brown. Eerder dit jaar werd ze ook gelinkt als nieuwe topvrouw van Uber, maar daar werd Dara Khosrowshahi aangesteld.
 
Ze zegt het voorlopig rustiger aan te willen doen, na een pittige carrière van 35 jaar. Ze kondigt wel niet haar pensioen aan, zo sluit ze het niet uit om nog elders CEO te worden. Achter haar politieke carrière zet ze wel een streep, zo vertelt ze aan Reuters. Ze blijft voorlopig in de directie van HPE en heeft ook andere taken zoals in de raad van bestuur van Dropbox. Het nieuws was direct te zien op de beurs: het aandeel van HPE ging met zo’n zes procent onderuit.
 
De opvolger van Whitman is Antonio Neri. Hij is relatief onbekend in het wereldje, maar werkt al 25 jaar binnen HP en is momenteel HPE-president. Volgens Whitman is Neri een getrainde computer-engineer die al heel veel heeft betekend voor HPE.
 

Geen slechte kwartaalcijfers

Het nieuws komt er niet na slechte kwartaalcijfers. HPE boekte immers een netto-omzet van 7,7 miljard, een stijging van bijna 4,6 procent. Wel daalde de winst naar 400 miljoen dollar, maar ze oversteeg wel de verwachtingen van analisten. De jaaromzet bedraagt 28,9 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business