Nieuws, slider

Shop eens online op de spiegel van het pashokje

Op MWC in Barcelona gaan we aan de slag met een slimme spiegel van Mastercard. Die moet retailers klaarmaken voor de concurrentie met webshops.

Mastercard wil consumenten terug naar fysieke winkels lokken met nieuwe technologie. Op het Mobile World Congres in Barcelona stelt de betaalspecialist daarom een slimme spiegel voor. Die is bedoeld voor in het pashokje, en moet de manier waarop mensen shoppen de 21ste eeuw in brengen.

Winkelen in het pashok

Achter de spiegel zit een aanraakscherm waarmee de consument de grootste voordelen van online shoppen in het pashok kan ervaren. Wanneer je het pashok met enkele kledingstukken binnenwandelt, kan je die meteen inscannen met de hulp van RFID-tags in het prijskaartje. Zo weet de spiegel wat je wil passen zonder dat je privacy in het gedrang komt door bijvoorbeeld een slimme camera. Vanop de spiegel kan je meteen zien welke variaties van de kledingstukken beschikbaar zijn, zowel wat kleur als maat betreft.

Het systeem maakt geen gebruik van gimmicks zoals AR om kleding virtueel te passen. Het is de bedoeling dat je een selectie van nieuwe kleding maakt, waarna het winkelpersoneel die naar je pashokje brengt. Zo hoef je zelf niet op zoek te gaan naar die mooie trui in een maatje kleiner. De verkopers zijn daartoe uitgerust met een tablet die in verbinding staat met de spiegels in de winkel.

De spiegel is gekoppeld aan de inventaris van de winkel, en doet dienst als een soort webshop. Bij het passen van kleding zie je zo onmiddellijk suggesties van accessoires, die niet noodzakelijk in de winkel beschikbaar zijn. De klant kan alles meteen aan een winkelmandje toevoegen. Het systeem werkt natuurlijk het best gecombineerd met een klantenkaart. Zo kunnen de suggesties voor accessoires gepersonaliseerd worden op basis van eerder aankoopgedrag, zowel online als in de winkel.

Is het nieuwe ensemble samengesteld, dan kan de klant meteen vanop de spiegel betalen. Dat is natuurlijk Mastercards voornaamste inbreng in het project. Tijdens de demo in Barcelona zagen we hoe je bliksemsnel contactloos kon betalen met een slim horloge, maar het systeem is natuurlijk te koppelen aan alle relevante betaalmethodes. Vervolgens kan de klant kiezen of hij het pakketje met nieuwe kleding bij het verlaten van de winkel meteen wil meenemen, of hij het liever thuis laat leveren (eventueel met de extra accessoires die ter plekke onbeschikbaar zijn).

Lopende gesprekken

De hele ervaring is intuïtief maar voelt terzelfdertijd erg futuristisch aan. De combinatie van de mogelijkheid om fysieke kleding te passen met de toegang ter plekke tot de hele winkelinventaris, neutraliseert de nadelen van fysiek winkelen. Zo hoef je niet meer met je smartphone in de hand door de rekken te bladeren.

In New York liep al een succesvol proefproject met de spiegels. Mastercard is momenteel in gesprek met retailers voor de implementatie van de spiegels. Ook in Europa is er interesse, al kregen we geen concrete namen los. Het platform is erg aanpasbaar en kan geïntegreerd worden met zowat iedere back-end oplossing wat CRM betreft, en iedere betaaloplossing voor het afhandelen van de transacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business