Nieuws

“Google blijkbaar meer bereid Chinese Communisten te ondersteunen”

Google-CEO Sundar Pichai krijgt opvallend veel post de laatste tijd. Zo kreeg hij een aantal weken geleden nog een verontwaardigde brief van een schare medewerkers die het oneens waren met Google's betrokkenheid bij Project Maven. Zijn laatst ontvangen brief komt uit een heel andere hoek.

 

Project maven was een overeenkomst tussen het Pentagon en Google waarbij Google zou instaan voor het verbeteren van Amerikaanse drones door middel van haar state of the art kunstmatige intelligentie. Een controversiële samenwerking, niet in het minst omdat militaire AI voor vee werknemers een lijn was die ze niet wilden overschrijden.  

 

Toorn

 

Samen met Project Maven haalde de open brief van Google-werknemers het nieuws, en al snel moest Google-CEO Pichai bezwijken onder de druk. Hij besliste daarom prompt om het contract met het Pentagon niet te zullen vernieuwen. Daarmee haalde hij zich wel de toorn van verschillende Amerikaanse wetgevers op de hals.  

 

Die hebben nu ook op hun beurt naar Pichai een brief gestuurd waarin ze hun ontevredenheid uiten over het feit dat Pichai de deal met het Pentagon zal stopzetten. De Amerikaanse wetgevers laten weten dat ze het spijtig vinden dat “Google de lange en vruchtbare traditie van samenwerking tussen het Pentagon en de technologie-industrie niet wenst verder te zetten.” 

 

Heksenjacht 

 

De briefschrijvers, waaronder ook senator Marco Rubio, haalde echter nog een pijnpunt aan: Google’s samenwerking met de Chinese smartphonegigant Huawei. Die heeft namelijk Google’s Nexus 6P ontworpen. De brief katapulteert ons bijna terug naar de jaren 50 en de Amerikaanse heksenjacht op communisten. “Chinese telecommunicatiebedrijven zoals Huawei hebben uitgebreide banden met de Chinese Communistische Partij. Daarom stelt de samenwerking tussen Google en Huawei een groot risico voor de Amerikaanse nationale veiligheid en de Amerikaanse consument.”  

 

Voor wie dacht dat het allemaal niet absurder kon; bevat de brief nog een mooie afsluiter, waaruit blijkt dat de wetgevers danig in hun wiek geschoten zijn. “We zijn zelfs nog erger teleurgesteld door het feit dat Google blijkbaar meer bereid is om de Chinese Communistische Partij te ondersteunen dan het Amerikaanse leger.”  Je zou er al bijna sympathie voor krijgen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business