Belgisch bedrijf ‘Automation’ haalt order CERN binnen

Het Belgische datacenterbedrijf Automation uit Halle gaat nu ook CERN, de Europese organisatie voor Kernonderzoek, assisteren met de uitbreiding van haar datacentra. CERN heeft bij Automation tien modules besteld die in totaal goed zijn voor een contract van 10 miljoen dollar, oftewel 8,6 miljoen euro.

 

Gevestigde waarde 

 

Automation is een gevestigde waarde in de Belgische ingenieurs- en IT-sector; het bedrijf bestaat al sinds 1961 en heeft zijn wortels in de elektriciteitssector. Het Belgische bedrijf heeft twee departementen: de activiteit Power Solutions en de Datacentra-faciliteiten. Automation is zich vooral in de laatste twee decennia beginnen toespitsen op datacentra en veilige high performance computing en zorgt er met de levering van tien geprefabriceerde Datacenter Modules voor dat CERN meer informatie kan opslaan en beheren een aanvaardbare kost en binnen een korte leveringstermijn.

 

 

Data mining

 

Tien datacentra, dat klinkt als een hoop gegevens. Wat is Automation van plan om te doen met die schat aan big data? “Momenteel is het de bedoeling om de big data enkel op te slaan, te analyseren en ermee aan data mining te doen.” Aan het woord is Marina De Moerlooze, Marketing Director bij Automation. Kunstmatige intelligentie op die big data toepassen zal nog niet voor meteen zijn. “Dat doen we uiteraard alleen op vraag van het CERN”, aldus de Moerlooze.

 

CERN heeft beslist om voor de upgrade van haar 2 experimenten LHC (een extreem sterke deeltjesversneller) en ALICE 02 (hooggeavanceerde datadetectie) geen nieuwe datacentra te bouwen maar realiseert de upgrades dus door middel van geprefabriceerde datacenter-modules. Voor die beslissing wogen bij CERN een aantal belangrijke voordelen door; allereerst zijn de datacentra van Automation een snelle en efficiënte oplossing die de hoogste kwaliteitsstandaarden behalen. Daarnaast voldoen ze ook nog eens aan de hoge prestatie-eisen die CERN-ICT stelt, en is de korte leveringstermijn ook zeker een pluspunt.

 

Energie-efficiënt 

 

Elk datacenter van Automation voorziet 2MW netto IT-load. Er wordt geschat dat de gemiddelde jaarlijkse pPUE lager ligt dan 1.075, waardoor het ver onder de vereiste 1.10 pPUE energie-efficiëntie ligt. Ter vergelijking; een traditioneel datacenter met een vermogen van 2MW heeft een pPUE van 1,35 tot 1,8. Dat is een extra verbruik van 25%.

 

CERN is niet de enige grote klant van Automation; zo heeft de Belgische mastodont al contracten met Proximus, en installeerde het 600 gepersonaliseerde modules overal ter wereld binnen de meest uiteenlopende industrieën en toepassingen zoals Industrial IoT, High Performance Computing en ECO.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business