Nieuws

Chinese internetgebruikers zetten Blockchain in tegen overheidsrestricties op nieuws

Chinese internetgebruikers gebruiken blockchain niet alleen om hun financiële transacties te beveiligen, maar ook om gecensureerde nieuwsverhalen te verspreiden, en zetten daarmee de overheid een hak.

 

Gebrekkige vaccinatiepolitiek  

 

Momenteel veroordelen Chinese burgers sterk de vaccinatiepolitiek van de overheid; naar verluidt zouden kleine baby’s de verkeerde vaccins worden toegediend. De Chinese internetgemeenschap probeerde eerst nog een achtergrondstuk te verspreiden waarin details over de vaccinatie aan het licht worden gebracht, maar die poging mislukte.  

 

Daarop legden de Chinese internetgebruikers hun nieuwsverhaal vast door middel van blockchain, waardoor ze de overheid te slim af waren.  

 

Het achtergrondstuk onderzocht de uitspraak van de overheid dat de Chanchun Changsheng Biotechnology group drie maanden oude baby’s had voorzien van minder stabiele vaccins.

 

De vaccins waren bedoeld om kinkhoest en tetanus af te weren en waren naar verluidt niet efficiënt genoeg om het menselijke immuunsysteem een boost te geven. Het achtergrondstuk meent dat Changchun de producten van lage kwaliteit had gebruikt om haar winstmarges te vergroten en zo de grootste vaccinmaker in China te worden.  

 

Etherisch  

 

Verschillende Chinese internetgebruikers lieten op sociale media hun afgrijzen blijken over het corrupte en inefficiënte vaccinatiesysteem. Dat verliep niet zonder slag of stoot, aangezien elke poging om het nieuwsbericht te delen vakkundig door de overheid werd verwijderd.  

 

Op 22 juli trokken gebruikers en masse naar het Ethereum blockchainnetwerk. Eén Ethereum adres zond 0.001 Ether naar zichzelf, en plakte dan de tekst in de metadata van de transacties, waardoor het achtergrondstuk nu voor iedereen zichtbaar is.

 

Aangezien Ethereum gedecentraliseerd is en er maar moeilijk mee geknoeid kan worden, kan Beijing ook niet ingrijpen om het nieuwsstuk offline te halen.  

 

Power to the people 

 

Het was trouwens niet de eerste keer dat Chinese internetgebruikers van Blockchain gebruik maken om hun mening vrijelijk te kunnen uiten.

 

In april maakten studentenactivisten nog gebruik van de Ethereum blockchain om een open brief te posten van een studente die onder druk was gezet om niet meer te spreken over seksuele intimidatie binnen het schoolsysteem. Ook die brief is nog steeds voor iedereen zichtbaar dankzij blockchain en was een primeur voor de vrijheid van meningsuiting.  

 

Het principe om blockchain te gebruiken om nieuwsstukken af te schermen van autocratische overheden zet een sterk precedent. Ook andere landen met weinig persvrijheid zouden wel eens van dit proces gebruik beginnen maken om zo interne wantoestanden aan te klagen. 

 

#powertothepeople!  

blockchainbusinesschinaethereumvaccinatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals