Nieuws

PAL-V stelt eerste vliegende wagen voor op SuperNova!

Wie denkt dat vliegende auto’s een scenario-element van de Back to the Future films zijn, heeft het bij het verkeerde eind. Vliegende auto’s zijn een feit, en op SuperNova stelde het bedrijf PAL-V gisteren het eerste exemplaar voor. PAL-V is trouwens geen Amerikaans of Japans bedrijf, maar is een sublieme uitvinding van onze noorderburen.

 

 

De wagens van PAL-V zitten in de laatste fase van hun certificeringsproces, en zullen volgens de producenten op de markt komen in 2020. De wagen is in feite een hybridemodel en kan op de weg een tot 160 kilometer per uur halen. Een testvlucht zal je overigens nog niet kunnen maken daar op SuperNova. Daarvoor moeten nog een paar laatste administratieve zaken afgehandeld worden.

 

Om te vliegen is de wagen van PAL-V uitgerust met een gyrocopter waarvan de spanwijdte 11,75 meter bedraagt. In de lucht bedraagt de maximumsnelheid van dit gevaarte 180 kilometer per uur en kan het een hoogte van 3500 meter bereiken. De PAL – V liberty heeft een compact design, zodat parkeren niet langer een doorn in het oog is, en maakt indruk met een mooi Italiaans ontwerp. Je gooit de tank vol met euro 95, 98 of E10.

 

 

De wagen speelt handig in op onze tijdseconomie. Zo leest de brochure dat de auto “ontworpen is voor succesvolle mensen die een hekel hebben aan tijd verliezen.” Wanneer je dus weer eens vastzit in de file, hoeft dat voor PAL-V je schema niet langer in de war te sturen. “Vlieg er gewoon over.”

 

PAL-V kwam in 2012 al met een eerste prototype voor een vliegende wagen. Vandaag staan ze dan ook het verst met hun certificeringsproces en krijgen ze wereldwijde aandacht van media en investeerders.

 

 

“Wat met het rijbewijs?”, zal je nu denken. Om met dit voertuig te kunnen rijden heb je sowieso een standaard rijbewijs nodig. Daarnaast moet je ook over een Privot Pilot License (PPL) beschikken. Gelukkig kan je die ook gewoon bij PAL-V zelf behalen. Het bedrijf voorziet daarvoor drie vliegscholen, verspreid over de hele wereld. De dichtstbijzijnde ligt in het zonnige Marbella, Spanje. De andere twee liggen iets verder. Zo is een vliegschool in Florida gesitueerd, en een andere op de Nederlandse Antillen, meerbepaald Sint-Eustatius.

 

 

Voor wie nu al dolenthousiast is geraakt over vliegende auto’s, willen we toch nog even het prijskaartje meegeven. De liberty pioneer edition, waar er maar 90 van gebouwd zijn, gaat over de toonbank voor 500 000 euro. De sporteditie is al iets meer bij prijs en kost 300 000 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business