Nieuws

Amazon betaalde geen belastingen op miljardenwinst 2018 in VS

E-commercegigant Amazon boekt jaarlijks miljarden dollars aan winst. En in de VS moet het hier zelfs geen belastingen op betalen.

 

Het liefdesleven van Jeff Bezos, CEO van Amazon, mag er dan wel niet al toe goed uitzien, maar de winstcijfers van zijn bedrijf wel. Het boekte zo’n 11,2 miljard winst in de VS vorig jaar en moest daarnaast geen belastingen betalen op dit bedrag. Opvallend is dat dit in 2017 ook gebeurde.

 

Het wordt zelfs nog beter, aangezien Amazon geld terugkreeg van de belastingen en wel zo’n 129 miljoen dollar, wat neerkomt op een tarief van -1,2%. Het rapport van het Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP) waaruit dit duidelijk werd, gaf ook aan dat een aantal onduidelijke belastingkredieten deels de oorzaak waren, evenals een belastingvoordeel voor aandelenopties voor leidinggevenden.

 

Amazon zelf heeft intussen gereageerd en geeft aan dat het volledig volgens de wet tewerk gaat: “We betalen alle nodige belastingen in de VS en elk ander land waar we gevestigd zijn, inclusief de 2,6 miljard dollar bedrijfsbelasting en 3,4 aan belastinguitgaven in de voorbije drie jaar. Bedrijfsbelasting is gebaseerd op winst, niet op inkomsten en onze winst blijft bescheiden, aangezien retail een competitieve business is met een lage marge en wij voortdurend sterk investeren.”

 

De e-commercegigant zegt dan wel dat het de regels volgt, toch blijft het vreemd dat het zijn winst wist te verdubbelen ten opzichte van 2017, toen die nog 5,6 miljard dollar was, en nog steeds geen belastingen moet betalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business