Nieuws

AI uit China ook niet meer welkom in Amerika

Amerika heeft weer enkele Chinese bedrijven op zijn zwarte lijst gezet. Dit keer worden vooral bedrijven uit de artificiële intelligentiesector geviseerd.

Bedrijven die op deze zwarte lijst staan, mogen in principe geen handel meer drijven met Amerikaanse bedrijven. De Amerikaans regering heeft een sterk wantrouwen voor technologiebedrijven uit China omdat ze vinden dat deze te sterk gecontroleerd worden door de Chinese overheid. Als Amerikaanse consumenten of instellingen gebruik maken van Chinese technologie, vrezen ze dat hun handelsvijand zeer gevoelige info zomaar kan bekomen. Concreet houdt dit handelsverbod in dat deze bedrijven geen onderdelen meer kunnen aankopen van Amerikaanse producenten zonder dat de regering daar expliciet toestemming voor geeft. Hier zijn de Chinese regeringsleider zacht uitgedrukt niet zo blij mee.

Vandaag heeft de Amerikaanse regering deze lijst nog eens flink uitgebreid. De lijst bestaat nu in kwestie uit 20 veiligheidsagentschappen, en enkele technologiebedrijven die ‘gevoelige’ technologie ontwikkelen. Sommige van deze bedrijven zoals SenseTime en Megvii zijn absolute wereldtop in hun sector en hebben een marktwaarde van enkele miljarden. De Chinese technologiebedrijven die niet meer welkom zijn in Amerika:

  • Huawei, smartphonefabrikant
  • Hikvision, producent van videobewakingsapparatuur
  • SenseTime, maker van gezichtsherkenningstechnologie
  • Megvii Technology, bedrijf dat AI-oplossingen ontwikkelt
  • iFlytek, spraakherkenningsbedrijf
  • Zhejiang Dahua Technology, maker van bewakingsapparatuur
  • Xiamen Meija Pico, ontwikkelaar van ‘spionagesoftware’
  • Yixin Science and Technology

Handelsoverleg in Washington

Pittig detail is dat Amerika en China elkaar later deze week nog ontmoeten in Washington voor een nieuw handelsoverleg. Volgens Amerikaanse functionarissen zal deze maatregel daar geen invloed op hebben. Alsof het water al niet diep genoeg was, is er in de voorbije dagen nog een sociaal-politieke rel uitgebroken in Amerika. Die brak uit toen NBA een pro-Hong Kong tweet van een clubvoorzitter veroordeelde en hij zich moest verontschuldigen bij Chinese fans.

aibusinesschinaembargohandelsoorlogusazakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals