Nieuws

Amazon stelt Rekognition niet meer ter beschikking aan Amerikaanse politie

De Amerikaanse politiediensten kunnen minstens een jaar lang geen gebruik meer maken van Rekognition, de omstreden gezichtsherkenningssoftware van Amazon.

Dat liet het technologiebedrijf gisteren weten in een statement. Amazon wil daarmee duidelijk maken dat er dringend nood is aan wetten en ethische richtlijnen rond het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie, zoals Amazon’s software Rekognition. Volgens Amazon moet één jaar voldoende tijd zijn om dat wettelijk kader op te stellen.

Hoewel een wetsvoorstel nog niet uitgewerkt is, is het Amerikaanse Congress er wel volop mee bezig. Er werden al verschillende hoorzittingen rond het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie gehouden. Jimmy Gomez, een democratische volksvertegenwoordiger voor de staat Californië, liet in een interview met CNBC weten dat hij verwacht dat de wet er dit jaar nog zal komen. Hij noemde de beslissing van Amazon om het gebruik van Rekognition te bevriezen alvast ‘een goede eerste stap’.

Controversieel

Rekognition is sinds zijn lancering in 2016 nooit vrij gebleven van controverse. De software werd door Amazon voorgesteld als een eenvoudige tool om beeldanalyse toe te voegen aan applicaties en objecten en gezichten te herkennen. Rekognition zou zelfs emoties zoals blijdschap, verdriet en angst kunnen onderscheiden van iemands gezicht.

Echter heeft onderzoek uitgewezen dat gezichtsherkenningstechnologie discriminerend kan zijn ten aanzien van minderheidsgroepen. Dat wees een onderzoek van het Technologisch Instituut van Massachusetts uit. Naar aanleiding van het onderzoek wilde een deel van de aandeelhouders stemmen dat Amazon geen technologie zou verkopen aan overheids- en politiediensten. Op de website van AWS staat de politie van de staat Oregon als enige politiedienst vermeld die gebruik maakte van Rekognition. Volgens Amazon zijn er ook geen andere. Maar er zijn ook problemen met de software in de slimme deurbel Ring. Die beelden worden wel door meer dan duizend politiediensten in de Verenigde Staten gebruikt.

George Floyd

De beslissing van Amazon om het gebruik van Rekognition on hold te zetten, is uiteraard een direct gevolg van het overlijden van George Floyd, die gedood werd bij een arrestatie. Het overlijden heeft een golf van protesten veroorzaakt om rassendiscriminatie aan te vechten. Amazon en Jeff Bezos betuigen openlijk hun steun aan de beweging Black Lives Matter, maar juist doordat ze gezichtsherkenningstechnologie ontwikkelen en verkopen via de webshop, hecht niet iedereen even veel waarde aan die steunbetuigingen.

IBM gaat nog een stap verder dan Amazon. Het technologiebedrijf verkondigde maandag dat het zich volledig terugtrekt uit onderzoek en de ontwikkeling van gezichtsherkenningstechnologie. In een open brief schreef CEO Arvind Krishna dat het ‘niet strookte met de waarden van het bedrijf’.

Hoe sta jij tegenover gezichtsherkenningstechnologie? Laat het ons weten in de reacties!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business