Nieuws

Elon Musk verhuist naar Texas

De topman van SpaceX en Tesla is van de staat Californië naar Texas verhuisd. Musk wil de bouw van de Tesla-fabriek en de ontwikkeling van de SpaceX-raket Starship van dichtbij opvolgen.

Elon Musk woonde al meer dan twintig jaar in de buurt van Los Angeles. Het hoofdkantoor van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX is gevestigd in de grootste stad van de staat Californië, en vanuit Los Angeles was hij ook snel in het hoofdkantoor van Tesla, gelegen in de plaats Palo Alto. Sinds kort is de topman van beide bedrijven ingetrokken in een nieuwe woning in de staat Texas. Dat heeft hij zelf bevestigd aan de zakelijke krant Wall Street Journal.

Volgens Musk is de reden van zijn verhuis om dichter bij belangrijke projecten van zijn bedrijven te staan. Want zowel SpaceX als Tesla hebben vestigingen in een de staat Texas. Tesla is er een nieuwe Gigafabriek aan het neerpoten, waar onder meer de futuristische Cybertruck zou gebouwd worden. Die fabriek zou dus wel eens op termijn de nieuwe hoofdvestiging van Tesla kunnen worden, iets waar Musk in mei al mee dreigde. SpaceX heeft een onderzoekscentrum en landingssite in Texas met als hoofdactiviteit de bouw van de raket Starship. Die hoopt Musk op een dag naar Mars te kunnen schieten, en geldt voor hem als één van de belangrijkste missies van zijn ruimtevaartbedrijf.

Ruzie met Californië

Maar wellicht zijn er ook persoonlijke redenen waarom Musk uit Californië verhuist. De CEO leefde al langere tijd in onvrede met Californië. Zo vocht hij tijdens de eerste maanden van de pandemie een openlijke ruzie uit met lokale overheden toen die hem verplichtten de Tesla-fabriek te sluiten. In het interview met Wall Street Journal trapte hij dan ook nog eens goed na naar zijn vroegere woonplaats. Hij verweet de overheid niet meer inschikkelijk te willen zijn.

Ook de portemonnee van Musk kan er bij baten om uit Californië te verhuizen. Texas int namelijk geen belastingen op het persoonlijke inkomen, terwijl Californië juist gekend staat om zijn hoge belastingtarieven. Al zou Musk zich daar als de tweede rijkste man ter wereld niet te veel zorgen over mogen maken.

Klap voor Silicon Valley

Musk is niet de enige die Californië en Silicon Valley achter zich heeft gelaten tijdens de pandemie. Silicon Valley is de belangrijkste techhub ter wereld, zowat alle Amerikaanse techgiganten hebben er hun hoofdvestiging, maar het epicentrum van de technologie begint zijn pluimen te verliezen. De leiders van die bedrijven spreken al langer hun ongenoegen uit over de hoge woon- en leefkosten van de regio.

De shift naar thuiswerken heeft veel bedrijven er toe aangespoord hun activiteiten in Silicon Valley met mondjesmaat af te bouwen en hun werknemers er waar mogelijk weg te halen. Ook Musk hekelt de invloed die Silicon Valley, die volgens hem te groot is geworden. De staatsgouverneur van Californië, zegt daar het volgende over: “Wij mogen dan misschien niet de goedkoopste plaats zijn om zaken te doen, maar wij zijn wel de beste plaats voor business.” Op de verhuis van Musk heeft de gouverneur nog niet gereageerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business