Nog geen jaar na de officiële inhuldiging gaat het Duitse onderzoeksinstituut HLRS haar supercomputer Hawk een stevige upgrade geven.


Het HLRS High Performance Computing Centre Stuttgart, een onderzoeksinstelling verbonden aan de universiteit van Stuttgart, nam de supercomputer Hawk in februari officieel in gebruik. Hawk is een impressionant HPE Apollo 900-systeem opgebouwd uit 5632 CPU’s die elks bestaan uit een dubbele AMD Epyc Rome 7742 CPU. Het werkgeheugen bedraagt 1,44 petabyte, de opslagcapaciteit 25 petabyte. En wij altijd maar discussiëren over het aantal gigabytes RAM- en ROM-geheugen…

Met een maximumperformance van 26 petaflops staat de Hawk zelfs in de top 20 meest krachtige supercomputers ter wereld. Die lijst wordt al enige tijd aangevoerd door Fugaku, een supercomputer die in Japan staat en een performance van 442 petaflops kan bereiken. Al claimen Google en een Chinese universiteit dat zij het krachtigste systeem ter wereld hebben. De Hawk is 3,5 keer krachtiger dan de Hazel Hen die hij vervangt.

Nog meer petaflops

26 petaflops is al heel wat, maar het Duitse supercomputerinstituut wil meer. HLRS heeft een upgrade van haar supercomputer aangekondigd, en daarvoor Nvidia als partner geselecteerd. In samenwerking met Nvidia zal de capaciteit van de Hawk worden uitgebreid met nog eens 24 HPE Apollo 6500 Gen10 Plus-systemen die zijn uitgerust met 192 Nvidia A100 CPU’s.


De upgrade zal volgens HLRS de maximale performance van de supercomputer tot 120 petaflops kunnen verhogen. Daarmee zou Hawk zich bij de allerkrachtigste systemen ter wereld rekenen, en zelfs in de buurt komen van IBM’s Summit. Maar de bijdrage van Nvidia zal verder reiken dan het opkrikken van de hardware. De GPU’s van Nvidia moeten ook kunstmatige intelligentie meer integreren in het HPC-systeem. Volgens directeur Michael Resch speelt het instituut daarmee in op de vraag van wetenschappers die de supercomputer gebruiken.

“Halverwege dit jaar hadden we al door dat we moesten uitbreiden om te kunnen voldoen aan de stijgende AI-behoeften. Het is altijd onze missie geweest om een systeem te ontwikkelen dat voldoet aan de meest dringende noden van onze community.”

Ziekenhuizen

Wanneer de upgrade precies klaar zal zijn, daar heeft HLRS nog geen tijdschema voor bekend gemaakt. Maar directeur Resch maakt duidelijk dat hoe sneller, hoe beter de maatstaf wordt. Supercomputers hebben namelijk hun waarde al bewezen in het voorspellen van besmettingsgolven van het coronavirus. Hawk zou worden ingezet in een Europees project dat moet voorspellen wanneer ziekenhuizen hun maximumcapaciteit gaan bereiken.