Nieuws

Europa wil digitale vaccinatiekaart invoeren

De Europese Commissie wil een digitaal vaccinatie-certificaat invoeren waarmee burgers binnen de Europese Unie makkelijker kunnen reizen.

Dat stelde Ursula von de Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in een reeks tweets. Met het voorgestelde wettelijk kader willen ze een digitale ‘groene kaart’ maken. Daarop zal men alvast kunnen terugvinden of de persoon in kwestie reeds gevaccineerd werd. Daar zou ook testresultaten bij moeten komen van mensen die nog geen vaccin hebben kunnen ontvangen, samen met informatie over hun herstel van Covid-19.

“De Digital Green Pass moet het leven van Europeanen makkelijker maken. Het doel is om ze geleidelijk aan in staat te stellen om zich veilig doorheen de Europese Unie of verder te bewegen – voor hun werk of toerisme”, aldus Commissie-voorzitter von der Leyen. Ze stelde ook dat het ‘certificaat’ zeker ‘de databescherming, veiligheid en privacy zal respecteren’. Met dit voorstel probeert de EU een uniform systeem op te stellen. Zo willen ze voorkomen dat landen onderling afspraken maken en de interne eenheid versplintert.

Nog niet klaar

Het uitgewerkte plan zou op 17 maart worden voorgesteld, maar moet nog eerst worden uitgewerkt, zo stelt Reuters. Bovendien moet het ook nog op landen die buiten de EU liggen worden afgestemd. Enkele landen, waaronder België en Frankrijk, hebben zich al negatief uitgesproken over het enkel toelaten van reizen voor mensen die gevaccineerd zijn. Er wordt gevreesd dat dit al snel tot discriminatie leidt, wat de Europese Commissie ten alle koste wil vermijden.

Het grote doel van dit kader is het veilig openstellen van de grenzen van de Europese deelstaten. Landen die afhankelijk zijn van toerisme voor hun inkomsten, waaronder Griekenland en Spanje, waren dan ook vrij duidelijk in hun eisen dat ze deze zomer daar terug graag inkomsten uit willen halen. Momenteel is nog niet geweten of het om een vrijwillig of verplicht digitaal certificaat gaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business