Nieuws

Dell en VMware scheiden hun wegen

Computerfabrikant Dell gaat zijn meerderheidsbelang in VMWare afstaan. VMWare is daardoor voor het eerst sinds 2004 opnieuw een onafhankelijk bedrijf.

Dell Technologies heeft officieel aangekondigd dat ze hun dochteronderneming VMware gaan afsplitsen door hun meerderheidsbelang van 80% in het virtualisatiebedrijf te verkopen. De bekende computerfabrikant kreeg VMware in handen toen ze in 2016 het bedrijf EMC overnamen, dat sinds 2004 de moederorganisatie was van VMWare.

In een statement verklaren beide bedrijven dat de beslissing om te splitsen in wederzijds overleg werd genomen om een eigen strategische koers uit te zetten. CEO Michael Dell blijft wel in de raad van bestuur zetelen om een goede samenwerking als onafhankelijke partners te behouden. VMware en Dell blijven in de toekomst samen aan producten werken. Dell verwacht de transactie tegen het vierde kwartaal van dit jaar te kunnen vervolledigen. De verkoop van de aandelen zal volgens ZDNet het bedrijf ongeveer 8 miljard euro kunnen opleveren. Een kapitaalsinjectie die het bedrijf vooral zal gebruiken om de bedrijfsschulden verder af te lossen.

Op eigen houtje

De afsplitsing van Dell brengt VMware in een voor het bedrijf ongewone situatie. Sinds de oprichting in 1998 heeft het bedrijf het bijna nooit op eigen houtje moeten redden. EMC Corperation nam VMware in 2004 over en sinds 2016 zwaaide Dell de plak. Het is nog niet geweten of er al partijen benaderd zijn om de aandelen over te nemen.

Zane Rowe neemt de rol als interim-CEO over totdat er een vervanger gevonden is. Die zoekt VMware al sinds januari nadat Pat Gelsinger na 8 jaar werd weggelokt door Intel. Er zijn nog geen namen van opvolgers officieel genoemd. Analisten zien in Jim Whitehurst van IBM/Red Hat de meest logische opvolger. Maar de nieuwe CEO zou evengoed intern kunnen gepromoveerd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business