Koers bitcoin duikt onder de 40.000 dollar

De koers van bitcoin (en andere cryptomunten) is al enkele dagen aan een vrije val bezig. De Chinese centrale bank deelt een nieuwe klap uit.

Wie investeert in bitcoin zit vandaag met de handen in het haar. Na een daling met 15% is de koers voor het eerst sinds begin februari nog eens onder een prijspeil van 40.000 dollar per bitcoin gezakt (ongeveer 30.000 euro). Bitcoin staat daarmee 40% lager dan de piek van 65.000 dollar die de cryptomunt bereikte op 14 april. Wat is er aan de hand met bitcoin?

De daling zette zich donderdagnacht toen Elon Musk plots bekend maakte dat Tesla niet langer meer bitcoin wil aanvaarden wegens het hoge energieverbruik door cryptominers. Het wagenbedrijf zou zijn forse investering van 1,5 miljard euro uit februari, die de weg plaveide voor de recordjacht van bitcoin, ook alweer van de hand gedaan hebben. Op dat laatste probeerde Musk maandag nog terug te komen, maar het kwaad was dan al geschied. De schuldige van de duik van vandaag moet je echter niet op Twitter gaan zoeken, maar wel op WeChat.

“Bitcoin is geen echte munt”

Die uitspraak deed de Chinese centrale bank via hun officiële WeChat-account, een populaire chatdienst in China. De centrale bank wil handelsbedrijven verbieden om cryptomunten te verbieden als betaalmiddel. Een dubbelzinnige uitspraak als je weet dat de Chinese overheid zelf een digitale munt gaat lanceren. Maar ook centrale banken in Europa en Turkije vallen over het gebrek aan een regelgeving en een centraal controleorgaan om cryptomunten als betaalmiddel te kunnen aanvaarden. Turkije heeft als eerste natie een formeel verbod tegen bitcoin als betaalmiddel uitgesproken.

Ethereum en dogecoin delen in de klappen

Wanneer bitcoin een duik maakt, namen zij meestal de volledige cryptomarkt mee in hun val. Dat is ook vandaag het geval. Alternatieven zoals ethereum en de befaamde dogecoin zien hun koers vandaag ook met ongeveer 15%. Volgens gegevens van CoinGecko zou de marktwaarde van de crypto-industrie op een week tijd met 600 miljard dollar afgenomen zijn. Marktplaats Coinbase voelt die klappen nog eens extra op de beurs.

De horrorweek doet stemmen klinken dat de zeepbel van de bitcoin gesprongen is en de koers naar een dieptepunt zal zakken. Maar sommige analisten zien juist redenen om aan te nemen dat het dieptepunt vandaag al bereikt is en dat de koers zich spoedig weer zal herstellen. Af en toe is een gezonde marktcorrectie eens nodig. Zo luidt ook de mening van Kai Bennik, Head of Strategy bij het Belgische cryptoplatform BUX Crypto. Hij ziet de terugval als een domino-effect van recente actuele gebeurtenissen dat geen gevolgen voor de lange termijn zal hebben. Bitcoin heeft zich altijd al laten opmerken door grillige koerspieken, dus het blijft moeilijk om voorspellingen op de lange termijn te maken. We blijven de markt dan ook nauwgezet opvolgen de komende dagen en weken.  


Update 20/05: We hebben een reactie van Kai Bennik van BUX Crypto toegevoegd aan het artikel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business