Nieuws

Europese Unie slaat tenten op in Silicon Valley

De Europese Unie overweegt een nieuw kantoor op te zetten in Silicon Valley, vlakbij het kloppende hart van de techsector.

Keep your friends close, but your enemies closer. Het is een eeuwenoud beproefd recept dat de Europese Unie nu lijkt te willen gaan toepassen in de Verenigde Staten. Volgens Politico onderzoekt de EU de optie om een nieuwe vestiging neer te zetten in San Francisco, op een steenworp van Silicon Valley waar de grootsten uit de techindustrie gevestigd zijn. Dat is minder gek dan het klinkt, want de Europese Unie heeft ook al een kantoor in Washington om de politieke relaties met de Verenigde Staten te onderhouden.

Het kantoor in San Francisco zal echter een andere missie hebben. Er zijn grote hervormingen op komst in de Europese techindustrie. Met nieuwe wetten zoals de Digital Markets Act en de Digital Services Act wil Europa de technologiesector en het internet grondig door elkaar schudden. Die nieuwe wetgevingen treffen ook voornamelijk de reuzen uit Silicon Valley, die volgens de EU te veel macht hebben verworven in de Europese markt. Een hoofdkantoor vlakbij Silicon Valley geeft een sterke boodschap af aan de techbedrijven dat Europa hen altijd in de gaten heeft.

Koud onthaal

Gezien die politieke spanningen tussen Europa en Amerikaanse techbedrijven is het weinig waarschijnlijk dat de Europese Unie met open armen zal ontvangen worden in San Francisco. Volgens de techreuzen zijn de maatregelen die Europa voorstelt nefast voor innovatie. Meta heeft zelfs al meermaals gedreigd zijn diensten af te sluiten in Europa als de Europese Unie geen stap terugzet. Ook de Amerikaanse overheid is niet blij met hoe de Unie antitrust aanpakt. Zij vinden dat de voorgestelde wetten te opzichtig gericht zijn naar Amerikaanse bedrijven. Zowel de Digital Markets Act als Services Act zitten nog in volle opbouw en het zal nog enkele jaren vragen vooraleer de wetten van kracht kunnen gaan.

De Europese Unie kan nog geen informatie kwijt over wanneer het kantoor zou kunnen openen. En procedure is opgestart om personeel te zoeken dat naar San Francisco wil verhuizen. In mei reist een Europese delegatie al eens af naar Silicon Valley. Onder meer een visite aan het hoofdkantoor van Google en Meta staan dan op het programma.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business