Nieuws

Te koop: aandelen van Tesla

Elon Musk zet meer dan 4 miljoen van zijn eigen Tesla-aandelen in de vitrine om zijn laatste aankoop te kunnen betalen. Een koopje?

Elon Musk heeft de voorbije twee dagen een uitverkoop gehouden in Tesla-aandelen. Volgens Wall Street Journal staat de teller sinds Twitter zijn overnamebod aanvaard heeft al op 4,4 miljoen verkochte aandelen, goed voor ongeveer 4 miljard dollar als we de huidige marktprijs van 877,5 dollar per aandeel als maatstaf nemen. Dat is nog altijd maar een fractie van het totale aandelenpakket van Musk: met ongeveer 172 miljoen aandelen bezit hij een belang van 17% in zijn wagenbedrijf.

Het klinkt gek voor een man die 246 miljard dollar waard is, maar Musk heeft dringend cash nodig. Hij moet namelijk 21 miljard dollar zelf ophoesten om de overname van Twitter te kunnen afronden. Voor het overige deel van de verkoopprijs van 44 miljard is hij leningen aangegaan, waarvoor hij een pakketje Tesla-aandelen heeft opzij gezet als onderpand.

Tesla-aandelen: kopen of niet?

Heb jij een paar duizenden euro’s op overschot en wil je die investeren in Tesla? Het wagenbedrijf heeft de wind in de zeilen. Ze leveren niet enkel kwartaal na kwartaal een steeds hoger aantal auto’s af, Tesla slaagt er ook in om veel betere marges te behalen op hun wagens dan hun concurrentie. Bovendien zitten ze sterk gebeiteld in een markt waar nog veel rek op zit. Tesla is in een mum van tijd weggesprint van de andere wagenbouwers op de beurs.

tesla
De wagens van Tesla zijn populair op de beurs. Image Credit: Tesla

Er zijn natuurlijk altijd risico’s verbonden aan aandelen, ook bij Tesla. Zo is de wagenbouwer onderhevig aan de logistieke problemen die de auto-industrie treft. Tesla zit mee verwikkeld in de hevige strijd om computerchips. Daar lijken ze zich voorlopig goed in stand te houden, maar de oorlog in Oekraïne en aanhoudende draconische coronamaatregelen in China zetten die sector nog meer onder druk.

Er worden ook vraagtekens gesteld over hoe de overname van Twitter de rol van Musk binnen Tesla zal veranderen. Musk heeft tot dusver altijd zeer kort op zijn bedrijven gezeten, maar kan hij nog evenveel tijd en energie stoppen in Tesla nu hij ook Twitter zal moeten leiden? Om die reden hebben al heel wat investeerders afgehaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business