Apple moet titel van meest waardevolle bedrijf inleveren

De beurskampioen is van de troon gestoten: Apple moet zijn titel van meest waardevolle bedrijf weer voor even afstaan.

Sinds 2020 stond Apple gekend als het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Als je de waarde van alle Apple-aandelen die in omloop zijn nu zou optellen, dan kom je uit op een totale marktkapitalisatiewaarde van 2,37 biljoen dollar. Een getal dat je mond doet openvallen, maar dat is nu niet meer voldoende om het meest waardevolle bedrijf te zijn op de beurs te kunnen zijn. Die titel gaat naar Saudi Aramco, de oliemaatschappij waar Apple twee jaar terug haasje over bij deed.

Het gaat Apple de laatste weken dan ook niet zo goed af op de beurs. Sinds begin april zijn de aandelen fors gedaald en bij het sluiten van de beurs gisterenavond stond de koers weer 5% lager. De situatie voor Apple is helemaal anders dan in het begin van 2022. In januari werden zij nog het eerste bedrijf ooit dat een marktkapitalisatiewaarde van 3 biljoen dollar wist te bereiken. Sinds die piek zag Apple zijn waarde met 20% dalen. Aan slechte resultaten kan dat niet liggen, want Apple verkocht nooit meer iPhones en Macs dan tijdens het eerste kwartaal van 2022. Dus wat is er aan de hand?

Onzekerheid troef op de beurs

De beursdip van Apple is meer te wijten aan macro-economische spanningen waar de technologiesector onderhevig aan is. De oorlog in Oekraïne, aanhoudende productieproblemen door lockdowns in China, stijgende inflatie en dalende koopkracht, … Een mix van elementen die ervoor zorgt dat investeerders plots minder enthousiast zijn over techbedrijven. Zelfs de grote techgiganten kunnen er niet aan ontsnappen. Ook Microsoft, Google, Amazon en Meta hebben te maken met een beursdip die het ene bedrijf al wat harder voelt dan het andere. Tesla ging op amper vijf dagen tijd met meer dan 25% onderuit, al heeft dat ook te maken met de escapades van de CEO.

Waar verliezers zijn, zijn ook altijd winnaars en Saudi Aramco behoort tot die laatste categorie. Dat wij meer moeten betalen aan de pomp komt de grootste oliemaatschappij natuurlijk niet slecht uit. Het Saoedi-Arabische bedrijf zag zijn omzet en winst flink stijgen in 2022 en ziet zich daarvoor ook beloond op de beurs. Saudi Aramco is nu 2,43 miljard Amerikaanse dollar waard in en steekt Apple dus opnieuw voorbij als meest waardevolle bedrijf ter wereld.

applebeursbusinessslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen