Recordaantal openstaande vacatures op Belgische IT-markt

De zoektocht naar de juiste profielen op de IT-markt blijkt steeds moeilijker te gaan: het aantal vacatures lag nooit hoger dan nu.

Het internationale rekruteringsbureau Robert Walters duikt voor zijn ‘halfjaarlijkse IT-job index’ in enkele opvallende statistieken voor de Belgische IT-markt. De schaarste op de arbeidsmarkt die in 2021 al duidelijk zichtbaar was, lijkt alleen maar te zijn toegenomen. Het aantal openstaande vacatures binnen IT lag nooit hoger dan in de eerste helft van 2022, al is de stijging van het aantal bijkomende vacatures wel minder fel dan een jaar geleden.

Naar de functies van Data Manager (stijging van 58%), IT-manager (35%) en IT Project Manager (25%) blijkt het meeste vraag te zijn. Bezit je een diploma binnen één van deze richtingen, dan heb je de jobs bij wijze van spreken voor het uitkiezen. Er zijn ook wel enkele functies waarin het aantal openstaande vacatures aan het dalen is. E-commercespecialisten en Web Developers hadden minder keuze dan gewoonlijk, al hoeft dat volgens Robert Walters niet te betekenen dat er weinig vraag is naar deze profielen.

Lees ook: Is de e-commerceboom stilaan voorbij?

Behouden van werknemers is belangrijk

Bedrijven moeten dringend maatregelen nemen om hun tekorten aan IT-profielen op te lossen, klinkt de duidelijke boodschap. Daarbij moeten ze niet alleen kijken naar het aanwerven van nieuwe werkkrachten voor het invullen van de openstaande vacatures. In een markt die met de dag schaarser wordt, wordt het des te belangrijker dat je je huidige werknemers weet te behouden. IT-professionals wisselen gemiddeld om de 2,2 jaar van werkgever. Het weten behouden van je werkkrachten heeft een positief effect in de zoektocht naar nieuw talent.

Om werkgevers te behouden, moet je hen stimuleren om bijscholingen te volgen en individuele groeitrajecten met hen opstellen, adviseert Melina Kayila van Robert Walters. Met gerichte opleidingen kan je je openstaande vacatures vaak sneller binnenshuis opgevuld krijgen. Ook met flexibiliteit tonen op het vlak van thuiswerk kan je punten scoren bij IT-talent. Daarmee open je ook de deuren om buitenlands talent aan te werven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business