Nieuws

Ontslagronde dreigt bij Tesla-rivaal Rivian

De wagenbouwer Rivian gaat snoeien in het personeelsbestand om in kosten te besparen, maar wil zijn productielijn wel intact houden.

Het beloven bange dagen te worden voor de werknemers van Rivian. De Amerikaanse wagenbouwer, gespecialiseerd in elektrische pick-uptrucks, heeft aangekondigd dat ze mensen zullen moeten ontslaan om kosten te besparen. Bloomberg schrijft dat minstens 5 procent van de 14.000 tewerkgestelde werknemers hun baan dreigen te verliezen. Omdat het bedrijf wil voorkomen dat ze de leveringen van wagens moeten uitstellen, zal de ontslagronde de werknemers aan de productielijn zo min mogelijk treffen.

Te snel gegroeid

Tot begin 2022 was Rivian de ‘golden boy’ uit de auto-industrie. Nog voor ze één wagen hadden afgewerkt, werd de start-up van de Amerikaanse ondernemer RJ Scaringe al omgedoopt tot de gedoodverfde troonopvolger van Tesla. Grote bedrijven als Ford en Amazon stonden in de rij om  kapitaal in het bedrijf te pompen en eind 2021 volgde nog een geslaagde beursgang. Rivian wierf in 2021 duizenden nieuwe werkkrachten aan om de commerciële productie van zijn R1T en R1S op grote schaal te kunnen opstarten, en om elektrische bestelwagens te bouwen voor investeerder Amazon. Het bedrijf wilt ook gaan uitbreiden naar Nederland om wagens in Europa te kunnen bouwen en leveren.

Dit jaar zette Rivian echter weer met beide voeten op de grond. Door de logistieke problemen in de auto- en chipindustrie slaagt Rivian er voorlopig niet in om zijn leveringsdoelstellingen te halen. De rode cijfers in de boekhouding doen ook het enthousiasme van investeerders afnemen. Sinds november 2021 zakte de koers al met 80 procent. Rivian lijkt zo tegen eigen wil het schoolvoorbeeld te worden van een bedrijf dat al moest lopen nog voor het kon stappen.

Voorzichtig optimisme

Het bedrijf lijkt stilaan wel weer uit zijn dip te komen. In het tweede kwartaal wist de autobouwer het aantal geleverde wagens te verviervoudigen. Bijna 5.000 klanten kregen hun R1T-pick-up overhandigd. Deze zomer zou Rivian dan ook eindelijk de eerste wagen van zijn SUV-model R1S kunnen afleveren, leveringen die ze al meermaals hebben moeten uitstellen. Rivian mikt dit jaar nog op 50.000 afgeleverde wagens, al klinken die voorspellingen wel zeer optimistisch.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business