Nieuws

Amazon past winkelbeleid aan voor EU

Webwinkelreus Amazon geeft aan enkele huidige praktijken stop te willen zetten om zo boetes van de Europese Unie te kunnen ontlopen.

Amazon is inmiddels wereldwijd al meerdere malen onder vuur komen te liggen voor enkele van zijn handelspraktijken. Daar hangen dan steeds grote boetes aan vast, en nu lijken ze daar zelf iets aan te willen doen. De Amerikaanse techreus gaf gisteren aan om enkele van zijn praktijken stop te zetten. Dat meldt persbureau Reuters in een bericht. Hiermee zouden ze twee Europese antitrust-onderzoeken willen stoppen en nieuwe regelgeving voor willen zijn die volgend jaar van kracht gaat.

In 2020 werd Amazon door de Europese Commissie op het matje geroepen. Het bedrijf zou misbruik hebben gemaakt van zijn positie om producten op zijn eigen winkel te verkopen. Zo zou het zijn eigen toestellen meer op de voorgrond hebben geplaatst dan die van externe verkopers om een oneerlijk voordeel te behalen. Door data van de externe verkopers te verzamelen zou het bedrijf makkelijker eigen versies van producten op de markt kunnen plaatsen, en dat onder de verkoopprijs van de externe partijen.

Eerlijke rankings voor Amazon

Amazon gaf gisteren aan geen gebruik meer te zullen maken data van verkopers voor zijn eigen verkoop van producten. Andere handelaars zullen ook op dezelfde manier in de rankings terecht komen bij de verkoop van producten. Indien nodig zullen externe verkopers ook meer in de kijker geplaatst worden. Klanten en concurrenten van de online winkel krijgen tot 9 september de kans om hun eigen feedback te geven over de nieuwe voorstellen. Daarna beslist de Europese Commissie of ze de nieuwe manier van werken van Amazon al dan niet accepteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business