Nieuws

Intel overweegt verhuis naar Europa

Chipfabrikant Intel wacht in de Verenigde Staten de goedkeuring van investeringen in de sector af, maar dreigt bij teveel vertragingen te verhuizen naar Europa.

Net als in Europa hebben ook de Verenigde Staten grote subsidies gepland om de chipsector te ondersteunen. Er lijkt echter een kink in de kabel te zitten waardoor deze niet goedgekeurd worden door het Amerikaanse Congres. Dat meldt The Financial Times in een bericht. Het uitblijven van beslissingen rond deze fondsen van 52 miljard dollar zou grote gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse chipproductie. Fabrikant Intel gaf vandaag aan niet meer te lang te willen wachten op uitspraken. Als er niet snel beslissingen volgen, dan dreigt het ermee de bouw van een nieuwe fabriek naar Europa te verhuizen.

De grote reden voor de vertraging in de goedkeuring van de subsidies ligt bij onenigheid tussen de Democraten en Republikeinen. De investering, die onder de naam US Innovation and Competition Act (USICA) gaat, werd reeds in de Amerikaanse Tweede Kamer goedgekeurd, maar blijft steken in het Congres. Zonder groen licht kunnen de fabrikanten niet van de subsidies profiteren en blijft de industrie achterop hinken.

“Dit is een eng moment. Het is niet duidelijk hoe dit zich verder zal uitspelen”, aldus John Neuffer, voorzitter van de Semiconductor Industry Association tegen The Financial Times. “Er is nu een opening waar bedrijven hun investeringsbeslissingen voor de komende jaren maken, maar die opening sluit binnen enkele maanden.”

Verzet van Intel

Het is dan ook deze vertraging waar onder meer Intel zich nu tegen verzet. Zij kochten enige tijd terug grond in de Amerikaanse staat Ohio om daar een nieuwe fabriek voor halfgeleiders op te starten. Met de huidige vertragingen van de goedkeuring van USICA lijken ze dit zelf in twijfel te willen trekken. Indien er niet snel een antwoord volgt van het Congres, zullen zij zich genoodzaakt voelen om de fabriek te verhuizen naar Europese bodem, zo meldt Pat Gelsinger, CEO van Intel.

Of het bedrijf hiermee blufpoker speelt, lijkt ons steeds minder waarschijnlijk. In maart kondigden ze nog de komst van een nieuwe halfgeleiderfabriek in Duitsland aan. Hun aanwezigheid in Europa groeit elke dag, dus het overschakelen naar een nieuwe fabriek en bijhorende Europese financiële steun is niet helemaal uitgesloten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business