Nieuws

E-mails blijven zwakste schakel in cyber security

Ondanks alle andere moderne aanvalstechnieken blijven e-mails de makkelijkste manier om in een organisatie binnen te raken, zo meldt Trend Micro.

Organisaties zijn en blijven voor een grote mate afhankelijk van e-mailverkeer. Met de toename van het thuiswerken is dat ook enkel toegenomen. Deze ontwikkeling laat ook cybercriminelen niet onberoerd. Dat meldt Trend Micro in zijn jaarlijkse Cloud App Security Threat Report van 2021. Zo’n 74,1 procent van alle door Trend Micro geblokkeerde cyberaanvallen van vorig jaar bestaan uit e-mails. Deze manier van werken blijft voor de hackers nog steeds de meest eenvoudige en efficiënte manier om in systemen te raken.

In 2021 wist het cyber securitybedrijf wereldwijd 33,6 miljoen gevaarlijke e-mails te blokkeren, met 232.768 daarvan in België alleen. Dit cijfer vormt tevens een flinke stijging van 101 procent ten opzichte van de resultaten uit 2020. Er werden zo’n 16,5 phishing-pogingen afgeslagen, wat neerkomt op een toename van 138 procent. Veel van deze phishing-mails maakten gebruik van de coronapandemie om mensen op te lichten.

“Elk jaar zien we innovaties in het dreigingslandschap en een evolutie van het aanvalsoppervlak, maar e-mail blijft consistent een grote dreiging”, aldus Vice President van Threat Intelligence Jon Clay bij Trend Micro. “De beste kans voor organisaties om deze risico’s te verkleinen is het toepassen van een platformgebaseerde benadering om gestroomlijnde preventie, detectie en respons te leveren.”

Niet enkel e-mail

Malware zit ook in de lift. Hier merkten ze een stijging op van 196 procent op vlak van gedetecteerde malware-pakketten in vergelijking met eerdere resultaten. Waar ze in 2020 799.895 bestanden wisten te blokkeren, was het vorig jaar 2.568.244. Ook dit blijft dus nog steeds een van de belangrijkste knelpunten voor de bescherming van IT-infrastructuren.

Er werd vorig jaar minder ransomware gedetecteerd door Trend Micro, met een daling van 43,4 procent ten opzichte van twee jaar geleden. Om te beginnen zouden ze de tools veel sneller kunnen opsporen en blokkeren, waardoor er minder pogingen kunnen plaatsvinden. Daarnaast zouden de daders ook niet meer gebruikmaken van willekeurige aanvallen. In de plaats zouden ze zich meer gaan richten op bepaalde bedrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business