Nieuws

Wekelijkse cyberaanvallen nemen toe in België

Het aantal wekelijkse cyberaanvallen nam in het tweede kwartaal van 2022 toe, en resulteerde in een piek van cybercriminaliteit.

Dat blijkt uit resultaten van cyberbeveiligingsbedrijf Check Point Research in hun nieuwe publicatie. In het tweede kwartaal van 2022 steeg het aantal wereldwijde cyberaanvallen met zo’n 32 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Dit zorgde voor een gemiddelde van 1.200 wekelijkse aanvallen per bedrijf of organisatie. Ook in België ligt de toename rond 32 procent, waardoor we rond het globale gemiddelde blijven.

De sector die de grootste stijging zag van het aantal ransomware-aanvallen, was de detail- en groothandel. Hier was de toename 182 procent. Op de tweed eplaats staat de distributiesector met 143 procent. Daarna volgt de overheids- en defensiesector met 135 procent. Bovenaan prijkt nog altijd de onderwijs- en onderzoeksector. Hier is de stijging slechts 53 procent ten opzichte van vorig jaar, maar elke organisatie krijgt wel wekelijks gemiddeld zo’n 2.300 cyberaanvallen te verwerken.

Globale stijging

Per regio zit het aantal aanvallen ook in de lift. In Afrika kampen bedrijven gemiddeld met 1.758 cyberaanvallen per week, waarmee het de koploper is. Hier is wel slechts een stijging van 3 procent ten opzichte van vorig jaar. In Europa is het momenteel ‘slechts’ 963 aanvallen per bedrijf per week, maar is er wel een stijging van 26 met 2021.

“Het aantal ransomware-aanvallen blijft sterk stijgen. Op dit moment zien we dat 1 op de 40 organisaties die we volgen elke week wordt getroffen door ransomware, wat neerkomt op een stijging van 59% op jaarbasis”, zo meldt Zahier Madharn Security Engineer Expert bij Check Point Software in België. “Ook heeft de bereidheid van organisaties om in te gaan op de eisen van ransomware om klanten te beschermen, bewezen dat de handel in ransomware zeer lucratief is.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business