Nieuws

EU bevraagt app-ontwikkelaars rond Google Play Store

De Europese antitrust-regulatoren voerden een rondvraag uit bij ontwikkelaars om te zien of het betaalbeleid van de Play Store een nadelig effect had op hen.

Europa blijft de strijd tegen de techreuzen rustig verder zetten. Ditmaal op het eerste zicht op een iets minder directe manier. De mededingingsautoriteiten van de Europese Unie voerden een bevraging uit bij verscheidene app-ontwikkelaars met applicaties op de Google Play Store. Dat maakt Reuters bekend in een persbericht. Hiermee peilden ze naar de effecten van een recent bericht van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Zij gaven dit jaar aan dat ontwikkelaars die geen gebruikmaken van hun facturatiesysteem uit de appwinkel zouden worden gegooid.

De vragenlijsten werden naar verluidt vorige maand verstuurd, zo stelt het bericht. In totaal zou het om zo’n 16 verschillende vragen gaan. Een deel daarvan zouden zich richten op de periode tussen 2017 en 2021, en de rest voor 2019 tot 2021. Het doel van de rondvraag was om te zien of het nieuwe beleid van Google al dan niet een impact had op de verkoop en of ze nog steeds Android-gebruikers konden aantrekken. Daarnaast vroegen ze of het gedwongen overschakelen van gebruikers naar een andere betaaloptie een effect had op het aantal gebruikers. De EU vroeg tot slot of Google alternatieven aanbood, waaronder Stripe, Ayden of PayPal, en of ze zelf misschien een betere dienst konden aanbieden met een van deze derde partijen.

Aanhoudend probleem

Google ligt, net als Apple, al een tijdje onder vuur voor de manier waarop het zijn appwinkel uitbaat. Ontwikkelaars spreken van torenhoge commissies en een gebrek aan alternatieve betaalmogelijkheden. Er zouden ook geen alternatieven zijn, waarmee de Google Play Store een monopolie heeft. Daardoor zouden ze veel eigen inkomsten kwijtspelen. Vorige maand gaf Google nog aan dat ontwikkelaars zouden kunnen overschakelen naar alternatieve betaalmethodes voor slechts 12 procent commissie in plaats van 15. Hiermee willen ze voldoen aan de komende Europese wetgeving.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business