Nieuws

Zero Day Initiative legt wereldwijd meeste kwetsbaarheden bloot

Onderzoek toont aan dat het Zero Day Initiative in 2021 verantwoordelijk was voor het vrijgeven van 64 procent van alle cyber-gerelateerde kwetsbaarheden.

Dat blijkt uit een studie van het Britse analistenbureau Omdia. Zij voerden een analyse uit bij 11 verschillende globale ondernemingen die zich richten op het blootleggen van dit soort kwetsbaarheden. In 2021 werden er door de organisaties zo’n 1.543 kwetsbaarheden aan het licht gebracht met een CVE (Common Vulnerabilities and Exposures)-label. 64 procent daarvan, zijnde 984 kwetsbaarheden, waren afkomstig van het Zero Day Initiative (ZDI) van Trend Micro.

Het ZDI, wat in 2005 werd opgestart, is een internationale samenwerking die op zoek gaat naar kwetsbaarheden in software. In 2015 werd het initiatief overgenomen door Trend Micro. Van de 984 opgegeven vulnerabilities werden er 48 geclassificeerd als ‘kritiek’, 723 als ‘zeer ernstig’ en 129 als ‘middelmatig’. Het aantal kwetsbaarheden dat in 2021 werd onthuld, lag 12 procent hoger dan in 2020. Het ZDI zou ook in 2021 meer dan het drievoud van de kwetsbaarheden hebben van de tweede groep op de lijst. Zij blijven hiermee voor het veertiende jaar op rij het grootste onafhankelijke bugbounty-programma.

Sterke marktleider

“Sinds onze eerste marktanalyse in 2007 heeft het ZDI voor het vijftiende achtereenvolgende jaar het aantal openbaringen van kwetsbaarheden uitgebreid”, zo stelt Senior director van Vulnerability Research bij Trend Micro Brian Gorenc. “Ons onderzoek is wereldwijd ongeëvenaard, zowel pre- als post-disclosure. We leveren een continue strijd tegen cybercriminelen en we zijn er trots op dat we marktleider zijn op dit gebied en zo helpen de digitale wereld veiliger te maken.”

Daarnaast wist het onderzoek ook nog wat positief nieuws te brengen. Kwetsbaarheden die op een geschikte wijze worden onthuld, verkleinen de kansen voor cybercriminelen om zero-day-aanvallen te plegen. Hoe meer kwetsbaarheden er dus onthuld worden, hoe beter voor alle deelnemers in de industrie.

businesstrend micro

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN