Nieuws

Philips vervangt topman Frans van Houten

Frans van Houten, de CEO van het Nederlandse Philips, maakt over enkele maanden vervroegd plaats voor zijn opvolger Roy Jakobs.

Het is een woelige periode bij Philips. Na een reeks tegenslagen de voorbije jaren, beslist de Nederlandse fabrikant van gezondheids-techproducten vroeger dan verwacht te scheiden met zijn huidige CEO Frans van Houten. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend, zo meldt Reuters. De waarde van het bedrijf zou meer dan gehalveerd zijn, en daar wilt het bedrijf nu de nodige verandering in brengen. Op 15 oktober wordt hij officieel opgevolgd door Roy Jakobs.

In 2021 werd Philips gedwongen om toestellen ter behandeling van slaapapneu terug te roepen. Er zouden bij de vervaardiging materialen gebruikt zijn die giftige stoffen vrijgeven en kankerverwekkend zijn. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zouden er zelfs enkele overlijdens aan gelinkt kunnen worden. Dit zorgde voor een gigantische duik in de waarde van de aandelen van het bedrijf. De kost van het terugroepen zou zo’n 900 miljoen euro bedragen. Ook vonden er in 2017 en 2014 al twee andere terugroepingen plaats van medisch materiaal.

Wissel van de wacht

Van Houten stond zo’n 12 jaar aan het hoofd van Philips en is mede verantwoordelijk voor de overstap naar meer medisch gerichte toestellen bij de fabrikant. Volgens analisten zou hij echter niet meer voldoende grip hebben op de situatie. Opvolger Roy Jakobs is geen vreemde bij de fabrikant. Jakobs ging in 2010 aan de slag bij het bedrijf en stapte in 2018 mee in bij de raad van bestuur. Hij staat momenteel in voor de terugroepactie van de 5,5 miljoen getroffen toestellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business