Nieuws

Amerikaanse chipfabrikanten merken daling op

De Amerikaanse chipsindustrie begint een daling naar de vraag op te merken, mede dankzij minder afname van cloudproviders.

Waar de chipsindustrie het een lange tijd enorm moeilijk had vanwege de buitensporige vraag, lijkt daar volgens enkele analisten en Amerikaanse producenten van halfgeleiders nu verandering in te komen, en dat niet heel positief. Dat meldt persbureau Reuters in een bericht. Zij merken een daling op naar de vraag van chips, waardoor komende investeringen van de industrie in het gedrang komen.

Volgens Reuters zou een deel van het probleem te wijten zijn aan een daling in de cloud-inkomsten, en dat bij zowel Google, Microsoft als Amazon. Dit zou de cloudproviders dwingen om grote investeringen in hun cloudcentra uit te stellen. Hierdoor daalt de vraag ook bij de chipproducenten.

Volgens Sumit Sadana van Micron zou het slechts een deel van het probleem zijn. Een tekort aan bepaalde chips zou als bottleneck werken voor de productie van nieuwe servers, en ook voor een overschot van bepaalde andere halfgeleiders. De economische situatie zou er ook voor zorgen dat bedrijven steeds minder vaak chips aankopen.

Flinke impact

Wat de exacte impact wordt van de daling in uitgaves, is momenteel nog niet duidelijk. Intel gaf enige tijd geleden aan aardig wat geld te willen investeren in het uitbouwen van zijn productiecapaciteit, en dat zowel in de Verenigde Staten als Europa. Het zo voor de Europese investeringen zo’n 80 miljard euro opzij hebben gezet. Momenteel zouden er ook nog gesprekken lopen tussen Intel en de Italiaanse overheid rond het opstarten van een fabriek.

Ook ondertekende huidig Amerikaans president Joe Biden vorige week nog het nieuwe steunplan voor de chipindustrie. Hierbij maken ze 52 miljard dollar vrij voor de productie van halfgeleiders op eigen bodem. Nu de fabrikanten minder zullen uitgeven, is het ook niet duidelijk in welk mate ze van deze bijkomende subsidiëring gebruik zullen maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business