Nieuws

Xiaomi ziet verkoopscijfers flink dalen

De Chinese smartphonefabrikant Xiaomi ziet zijn inkomsten in het tweede kwartaal flink krimpen met de coronapandemie als grote schuldige.

Het gaat al een tijdje minder goed met het Chinese Xiaomi. In het eerste kwartaal van dit jaar merkten ze al een dipje op in hun omzet, wat de eerste keer was voor het bedrijf. Dit kwartaal lijkt het allemaal nog wat minder rooskleurig te zijn. Dat meldt Reuters in een bericht. Uit een bespreking van de cijfers van Q2 blijkt dat de verkoop sinds dezelfde periode van vorig jaar met zo’n 20 procent gedaald is naar 70,17 miljard yuan, wat omgerekend 10,25 miljard euro is.

Het netto-inkomen viel met 67 procent naar 2,08 miljard yuan (300 miljoen euro). De verkoop van smartphones alleen daalde met 29 procent. Volgens onderzoekscentrum Canalys zou dit geen unicum zijn. De Chinese smartphonemarkt zou in dit kwartaal hoe dan ook 10 procent lager liggen in heel het land.

Terugkeer van Covid-19

De grote reden voor het dalen van de cijfers zouden de aanhoudende problemen vanwege de coronapandemie zijn. Het voorbije jaar is de pandemie in de Chinese steden meerdere malen opnieuw opgeflakkerd. De Chinese overheid reageerde eerder draconisch met sterke lockdowns. Dit zorgde echter voor aanzienlijke verstoringen op de Chinese markten en in hun economie. Dit zou als gevolg hebben dat onder meer de vraag naar smartphones zo laag ligt. Volgens Wang Xiang, de huidige voorzitter van Xiaomi, zou ook de inflatie een grote rol spelen, en dat zeker op hun buitenlandse market.

Naast de smartphonemarkt zet de fabrikant echter ook in op andere technologieën. Zo gaf het vorig jaar aan om in 2024 van start te willen gaan met de productie van elektrische auto’s. Dit jaar zou het tevens ook al begonnen zijn met het testen van zijn eigen zelfrijdende tech voor auto’s in bepaalde Chinese steden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business