Nieuws

Amerikaanse chipsbeurs neemt duikvlucht

De aandelen van Amerikaanse chipfabrikanten namen gisteren een flinke tuimel na het nieuws over de exportbeperkingen van geavanceerde chips.

Het nieuws dat de Amerikaanse overheid de export van bepaalde hoogtechnologische chips aan banden wil leggen werd niet enkel door de Chinese overheid slecht ontvangen. Ook de chipbeurzen in de Verenigde Staten hadden gisteren geen al te beste dag. Dat meldt Reuters in een bericht. De aandelen van de grote Amerikaanse chipfabrikanten doken omlaag. De overheid van de Verenigde Staten maakte gisteren bekend de uitvoer van enkele geavanceerde chips van Nvidia en AMD naar China stil te willen leggen.

De aandelen van Nvidia zakten met 11 procent, wat een van de grootste dalingen van de voorbije jaren is. Zij kregen dan ook wel de grootste klappen met de beperkingen. Zo mochten zij hun A100- en H100-chips niet meer uitvoeren. Hierdoor zouden ze tot 400 miljoen dollar aan mogelijke inkomsten uit China kwijtspelen in hun huidige kwartaal alleen al. Het zou tevens een invloed hebben op de verdere ontwikkeling van de H100-chips. De Verenigde Staten kwamen hier al snel op terug na klachten van Nvidia. Het bedrijf mag nu de nodige exporten uitvoeren om de ontwikkeling van de H100-chip af te werken, en dat tot 1 maart 2023.

Bij AMD ging het om een daling van ‘slechts’ 6 procent. Het bedrijf gaf verder wel aan geen al te grote hinder te zullen ondervinden van de Amerikaanse beperkingen. De algemene halfgeleiderindex van de VS ging met 3 procent naar beneden na het lekken van het nieuws.

Chips laten China kraken

De grootste slachtoffers in China zouden volgens analisten de grote techbedrijven raken, zoals Tencent, Alibaba, Baidu en Huawei. Investeerders maken zich zorgen dat de chipsector opnieuw in de problemen gaat komen. Ze stellen dat dit mogelijk bijkomende gevolgen kan hebben voor de huidige daling in vraag naar de chips vanwege de stijgende inflatie.

De hoofdreden voor de exportban van de Verenigde Staten zijn de aanhoudende spanningen tussen China en Taiwan. Het is dan ook in Taiwan dat de hightechchips van de Amerikaanse producenten vervaardigd worden. Hiermee hoopt de Verenigde Staten de technologische ontwikkeling van China af te kunnen remmen. Het wilt tevens voorkomen dat de chips voor machine learning en AI in de handen van het Chinese leger komen. Het wordt nog even afwachten of deze zet de spanningen tussen de landen niet nog verder laat escaleren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business