Nieuws

Amerika verstrengt mogelijk Chinees chip-verbod

In de Verenigde Staten lijkt de overheid nog strenger op te willen treden tegen de uitvoer van bepaalde chips naar handelsrivaal China.

Als het van de Verenigde Staten afhangt, dan zal China snel zonder geavanceerde chips komen te zitten. De huidige administratie van president Joe Biden plant naar verluidt om de komende maanden zijn reeds doorgevoerde restricties nog meer op te zullen trekken. Dat meldt Reuters in een persbericht. Volgens bronnen wilt Amerika de uitvoer van chips voor AI en bijhorende tools om deze zelf te maken uitbreiden. Waar eerder Nvidia en AMD al aan de beurt waren, komen er mogelijk nog bedrijven bij met een exportverbod.

Begin september van dit jaar werden AMD en Nvidia per brief op de hoogte gesteld van het verbod. AMD gaf aan er weinig tot geen hinder van te zullen ondervinden, maar Nvidia leek niet opgezet met de beslissing. Zij zouden immers niet meer in staat kunnen zijn om verder te werken aan de ontwikkeling van de geavanceerde H100-chips. Bovendien zouden ze ook een winsten ontlopen. De Amerikaanse overheid reageerde snel door het bedrijf bepaalde exports toe te laten die gericht zijn op de ontwikkeling van de H100-chips, en dat tot 1 maart 2023.

Van brieven naar regels

Voorlopig draait het nog steeds om niet-gereguleerde restricties. Volgens de Amerikaanse wetgeving is de overheid in staat om bepaalde bedrijven middels een brief een verbod op te leggen. Deze bedrijven kunnen dit omzeilen, maar dan moeten ze bijkomende licenties aanvragen die geweigerd kunnen worden. Naast Nvidia en AMD zouden daar nu KLA Corp, Lam Research Corp en Applied Materials Inc bijkomen. Naast het uitbreiden van de geselecteerde bedrijven zou er ook gewerkt worden aan overkoepelende regulaties. Deze zouden als vervanging komen van de individuele restricties.

In de nieuwe regulaties komen naar verluidt ook bijkomende maatregelen tegen China. Zo zouden afgewerkte producten met geavanceerde chips in niet verstuurd mogen worden naar China. De Verenigde Staten hopen zo de technologische ontwikkelingen in het land af te kunnen remmen. De vraag blijft of ze hiermee iets van verschil kunnen maken, en of ze de algemene chips-keten niet in gevaar brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business