Nieuws

Binnenkort privé 5G-netwerk voor bedrijven dankzij Orange

Orange werkt voor de verbeterde 5G-technologie samen met enkele grote namen in de communicatie zoals Ericcsson, Nokia en Oracle.

Orange Belgium was de laatste van de drie grote telecomoperatoren die 5G aanbood aan zijn klanten, maar het beloofde meteen in te zetten op een next-gen ervaring. Die belofte lijkt het nu snel waar te maken. Samen met Ericsson, Nokia en Oracle werkt de operator aan de ontwikkeling van Standalone 5G (5G SA). Ari Kynäslahti, Head of Strategy and Technology bij Nokia Mobile Networks beschrijft 5G SA als “de definitieve vorm van 5G New Radio dat de basis vormt voor enkele van de meest vernieuwende toepassingen zoals cloud gaming of extended reality.”

Standalone 5G

Het grote verschil tussen het huidige non-standalone 5G-signaal (5G nSA) en de nieuwe 5G SA-technologie is de achterliggende infrastructuur. 5G nSA wordt uitgezonden vanaf bestaande 4G-zendmasten en steunt dus nog grotendeels op LTE-apparatuur. De nieuwe masten zijn op maat gemaakt voor 5G. Duitsland lanceerde in april dit jaar het eerste 5G SA netwerk van Europa in Düsseldorf, Münster en Leipzig dankzij de 3,5 GHz Packet Core van Ericsson. Orange zal diezelfde technologie gebruiken in België.

Toepassingen voor bedrijven

Vooral voor bedrijven zal de nieuwe netwerktechnologie heel wat voordelen bieden. Eerst en vooral zorgt de technologie uiteraard voor snellere up- en downloadsnelheden, lagere latency (reactietijd) en een stabielere verbinding. Daarnaast maakt het ook nieuwe toepassingen zoals network slicing mogelijk. Daarbij kan het netwerk opgedeeld worden in segmenten en kan er bijvoorbeeld een virtueel privé-netwerk binnen het bedrijf opgezet worden. Daarnaast kan in een hybride netwerk gedeelde apparatuur verbonden worden met het openbare Orange-netwerk, terwijl de 5G SA-apparatuur dan de kritieke stromen en data van het bedrijf verzorgt.

Inzetten op duurzaamheid

In juni werd al duidelijk dat Orange Belgium volop inzet op de uitbouw van het nieuwe 5G netwerk. Bij de spectrumveiling verwierf Orange het maximumaantal nieuwe 5G-spectrumbanden, waardoor de operator hoogwaardige dekking en capaciteit voor 5G-netwerkdiensten zal kunnen voorzien. Orange Belgium geeft bovendien aan met deze stap volop in te zetten op duurzaamheid. Dankzij de nieuwe 5G-infrastructuur zullen slimme antennes op vraag geactiveerd kunnen worden. Daardoor vergt een nieuwe 5G-antenne slechts half zoveel energie als een 4G-antenne en zou 5G tegen 2025 tien keer efficiënter moeten worden dan de eerste generatie uit 2019.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business