Nieuws

Specificaties Snapdragon 8 Gen 3 lekken vroegtijdig uit

Qualcomm snapdragon
© Qualcomm
Hoewel de volgende Qualcomm-processor officieel nog niet is aangekondigd, hebben we al een idee van hoe de Snapdragon-chip eruit gaat zien.

Qualcomms laatste nieuwe processor is de Snapdragon 7+ Gen 2, een middenklasser die qua specificaties toch richting de premium chips gaat. Echte premium chips, die vooral voor flagship-telefoons zijn gereserveerd, vind je momenteel bij de Snapdragon 8 Gen 2: die chip zit onder andere in de Samsung Galaxy S23-serie, de OnePlus 11 en de Xiaomi 13 Pro. Die chip zou volgend jaar voorbijgestoken moeten worden door de Snapdragon 8 Gen 3.

Nieuwe processor, nieuwe lay-out

Hoewel die processor nog lang niet te krijgen is, krijgen we nu toch een idee van hoe deze eruit zal zien. Kuba Wojciechowski lekte op Twitter namelijk informatie over de CPU- en GPU-layout van de 8 Gen 3. Opvallend daarbij is dat de nieuwe chip geen gebruik maakt van de 1+4+3-layout van de Snapdragon 8 Gen 2. In plaats daarvan zullen er meer verschillende cores in de chip zitten: de 8 Gen 3 zou een 2+3+2+1-layout aanhangen.

Daar zouden één ARM Cortex-X-kern, 2 ARM Cortex-A7xx ‘Titanium’ kernen en 3 A7xx ‘Gold’-kernen aan te pas komen; 2 ARM Cortex-A5xx ‘Silver’-kernen maken het pakketje compleet. Met welke kloksnelheid die kernen zullen opereren is momenteel nog niet bekend. Wel is bekend dat de Adreno 750 GPU die in de chip verwerkt zit een kloksnelheid van 770 MHz meekrijgt.

Geen 32-bitsondersteuning

Opmerkelijk is dat geen van de rekenkernenondersteuning bieden voor 32-bitsapplicaties. Applicaties zullen dus niet altijd werken: alleen als de app is omgevormd naar een 64-bitsversie zal je hem zonder problemen kunnen draaien.

Hoe de chips gemaakt zullen worden is nog niet geweten. TSMC is kanshebber om de chips op zijn verbeterde 4nm-productielijnen te mogen fabriceren. Ook Samsung, waar intussen een 3nm-processen opgestart kunnen worden, maakt kans om de chip te mogen produceren.

Waar de processor in zou gaan zitten? Naar alle waarschijnlijkheid zit er een Snapdragon 8 Gen 3 in de volgende Galaxy S-telefoons. Het is bovendien goed mogelijk dat Samsung voor de S24-telefoons, net als bij de S23-reeks, voor een gemodificeerde versie van de processor gaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business