Nieuws

Qualcomm lanceert Snapdragon 7+ Gen 2-chipset

Qualcomm snapdragon
© Qualcomm
Qualcomm lanceert vrijdagmorgen zijn nieuwste premium middenklasse-chipset, de Snapdragon 7+ Gen 2.

Geruchten rond de nieuwe Qualcomm-chipset deden al enige tijd de ronde. Qualcomm zou met de nieuwe middenklasse-chipset de prestaties van zijn high-end Snapdragon 8+ Gen 1 evenaren. Zulke claims zijn vooralsnog lastig te verifiëren, maar de rekenkernen van de Snapdragon 7+ Gen 2 lijken wel gelijk aan zijn high-end familielid.

Is dit een Snapdragon 8+ Gen 1?

De chipset bevat namelijk net als de 8+ Gen 1 één prestatiegerichte Cortex-X2-rekenkern, drie ARM Cortex-A710-kernen en vier Cortex-A510-rekeneenheden. Van de twee laatstgenoemde kernen ligt de kloksnelheid gelijk aan dat van de 8-serie-chipset, aan respectievelijk 2,49 en 1,8 GHz. Bij de X2-kern is wel gekozen voor een lagere kloksnelheid, aan 2,91 GHz, versus 3,2 GHz op de 8+ Gen 1.

Snapdragon 7+ Gen 2

Volgens Qualcomm biedt de 7+ Gen 2 een prestatieboost van 50 procent tegenover de Snapdragon 7 Gen 1. Tegelijk is de chipset ook een pak zuiniger geworden, met een energieverbruik dat 13 procent lager ligt dan bij zijn voorganger. Vermoedelijk is die efficiëntiewinst geheel toe te schrijven aan TSMC’s 4nm-productieproces. De 7 Gen 1 werd nog gebakken op Samsungs 4nm-procedé.

Verdubbeling in gpu-prestaties

Welke grafische processor de chipset bevat laat Qualcomm in het midden. Het bedrijf meldt wel dat de Adreno GPU tweemaal de prestaties biedt van zijn voorganger. Om het stroomverbruik binnen de perken te houden werd Auto Variable Rade Shading toegevoegd in de firmware. Tijdens het gamen kan de GPU hiermee energie besparen door alleen scènes op de voorgrond in detail te laden. Detail op de achtergrond wordt daarbij met minder detail gerenderd.

Foto’s moet je alvast altijd in hoge kwaliteit kunnen maken. De geïntegreerde ISP kan tot 3 gigapixels per seconde verwerken en ondersteunt camera’s tot een resolutie van 200 MP. Ook kan de ISP tot 30 foto’s samenvoegen om meer detail te bewerkstelligen onder slechte lichtomstandigheden.

Eerste telefoons verschijnen in maart

Op het gebied van connectiviteit voorziet Qualcomm in de X62 5G-modem. Die modem ondersteunt downloadsnelheden tot 4,4 Gbps, Wifi 6E en Dual-Sim Dual Active (DSDA) met 4G en 5G-simkaarten. Voorheen kon je enkel twee 4G-simkaarten tegelijk actief gebruiken op 7-serie-chipsets.

De eerste toestellen met de Snapdragon 7+ Gen 2 moeten nog deze maand verschijnen. Volgens de chipfabrikant werken onder meer Redmi (Xiaomi) en Realme (OPPO) aan telefoons met de chipset.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business