Nieuws

Sonos krijgt Dolby Atmos-ondersteuning op Apple Music

Apple Music
Apple Music heeft Sonos toegevoegd als streamingpartner voor Dolby Atmos-tracks. Spatial Audio (ruimtelijk geluid) rolt uit met versie 15.2 van de Sonos-app.

Dolby Atmos ken je wellicht van de speakers in je living of in je ‘thuisbioscoop’. Meestal wordt zulk geluid enkel toegevoegd aan films en series. Logisch, de meeste (draadloze) speakers in huis zijn niet in staat het Dolby Atmos-protocol naar wens af te spelen. Hiervoor heb je meerdere speakers nodig, dan wel een luidspreker met drivers die in verschillende hoeken zijn gepositioneerd. Sonos heeft die vereiste vanaf de Era 300 eindelijk in de pocket – het is om die reden dat Apple Music nu ruimtelijk geluid gaat ondersteunen voor het Sonos-ecosysteem.

Spatial audio via Apple Music

Voordat de hoop opborrelt dat alle Sonos-speakers ineens Dolby Atmos-tracks kunnen afspelen: de ondersteunde speakers zijn wel enigszins beperkt. Enkel de Sonos Era 300, Arc en Sonos Beam (Gen 2) kunnen straks Dolby Atmos-tracks afspelen. Hiervoor moeten ze dan eerst versie 15.2 van Sonos’ app voor Android of iOS installeren. Er is, voor zover bekend, geen firmware-update vereist voor de speakers om de geluidsstandaard te ondersteunen.

Verwacht overigens niet dat de apps van Apple of Sonos het Dolby Atmos-embleem weergeven. De streamingsdienst herbergt de functionaliteit onder de noemer “Spatial audio”. Eenmaal je die tekst bij een track ziet staan weet je dus dat de speaker meer dan enkel stereo-geluid kan afspelen.

‘Unique selling point’

Dat Dolby Atmos-tracks enkel op de Era 300, Arc en Beam (Gen 2) afgespeeld kunnen worden mag alvast niet als een verrassing komen. Dolby vereist naast een stereokanaal ook steeds twee kanalen (drivers) gericht naar het plafond. Op die manier bekomt de standaard zijn ruimtelijke gevoel – waar dus ook de naam ‘Spatial audio’ aan ontleend wordt. Een Era 100 heeft enkel een stereo-signaal met een actieve sub, maar mist dus de hoogtekanalen om het protocol te ondersteunen.

Sonos heeft ook geen baat bij het ondersteunen van Dolby Atmos op zijn goedkopere speakers. Het merk verkoopt het ruimtelijke geluid juist als een van de unique selling points van de Era 300, die de Amerikaanse luidsprekergigant begin maart lanceerde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business