Nintendo kondigt levenslange garantie op Joy-Cons aan

Nintendo Switch Joy-Con
© Unsplash / Sara Kurfeß
In navolging van de VS krijgen Europese Nintendo Switch-eigenaren nu ook levenslange garantie op hun Joy-Con. Herstel van de Joy-Cons is daarbij altijd gratis.

Amerikaanse consumenten kregen in 2018 toegang tot de gratis herstelopties. Consumenten liepen in Europa echter tegen een gesloten deur als zij datzelfde recht probeerde te verkrijgen. Zij moesten dan alsnog op eigen kosten een nieuwe Joy-Con kopen. Een officieel verzoek van de overkoepelende Europese consumentenorganisatie BEUC bij het Consumer Protection Cooperation Network leidde in 2021 tot een onderzoek vanuit de Europese Commissie naar de problematiek. Niet zonder resultaat: Testaankoop schrijft dinsdag dat Nintendo ook in Europa levenslange garantie gaat hanteren.

Specifiek gaat het om garantie voor driftproblemen met de Joy-Cons van Nintendo. Door de ‘drift’ is het lastig, en in sommige gevallen vrijwel onmogelijk, om games te spelen. Vlak na de lancering van de Nintendo Switch in 2017 raakten de problemen al bekend. Een aangepaste Joy-Con die deze drift moet voorkomen werd tot op heden niet uitgebracht. Gebruikers konden de Joy-Cons via software op de Switch wel opnieuw kalibreren, maar door de aanhoudende hardware-slijtage keert die drift daarna alsnog terug.

Europese consumenten die deze drift ervaren kunnen hun Joy-Cons voortaan gratis laten repareren. Hiervoor is geen aankoopbewijs vereist, meldt Testaankoop. Om de levenslange garantie op de Joy-Cons te claimen, hoeven consumenten enkel online een aanvraag in te dienen bij Nintendo. Het vernieuwde garantiebeleid voor Joy-Cons treedt per direct in werking.

Wijdverspreid probleem

Een eerste oproep van Testaankoop aan Belgische gamers over ‘Joy-Con drift’ op hun Switch leverde zo’n 1.200 meldingen op. Vermoedelijk is dat nog slechts het tipje van de ijsberg. Hoeveel gebruikers exact last hebben van dit fenomeen is lastig te zeggen. Vast staat is dat iedere Joy-Con op den duur last krijgt van de drift-problemen wegens versleten hardware.

Nintendo is niet de eerste of enige fabrikant met drift-problemen. Testaankoop was eerder kritisch op de controllers van de PlayStation 5. Die zijn volgens de consumentenorganisatie “ontworpen om snel stuk te gaan”, en hebben eveneens last van de genoemde drift-problemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business