Nieuws

LastPass stelt beveiligingsdashboard beschikbaar voor alle gebruikers

LastPass
© LastPass

LastPass stelt zijn beveiligingsdashboard beschikbaar voor alle gebruikers. Het dashboard wordt het centrum van je digitale leven en wachtwoordbeheer genoemd. Vanuit het scherm is het mogelijk om je zwakke en hergebruikte wachtwoorden te zien. Ook is het mogelijk om je veiligheidsscore te raadplegen, kan je multi-factor authentication aanzetten vanuit het dashboard en kan je zien welke e-mailadressen kans lopen om bij een veiligheidslek betrokken te raken.

Onderdelen van het security dashboard

De vraag is natuurlijk wat je daar als gebruiker precies aan hebt. In het geval van de veiligheidsscore: die kan dienen om je snel een idee te geven van hoe veilig je precies bent op internet. De score gaat van 1 tot 100% - wie een lage score heeft loopt risico om slachtoffer te worden van een veiligheidslek en ziet mogelijk zijn data geopenbaard worden. Om je score wat op te hogen kan je ervoor zorgen dat je paswoorden goed beveiligd zijn: zorg ervoor dat ze lang genoeg zijn en dat je ze niet hergebruikt. Gebruik ook speciale tekens en cijfers zodat je wachtwoord niet makkelijk te raden is.

Multi-factor authentication of MFA is dan weer een extra slot op je wachtwoordmanager. Je hebt al een masterwachtwoord waarmee je de wachtwoordenkluis beveiligt. MFA zorgt ervoor dat je meer dan alleen dat wachtwoord nodig hebt om de wachtwoordenkluis in te kunnen. Dat kan vanalles zijn: een vingerafdruk, een authenticatie-code via een of andere app… Lastpass biedt hiervoor zelf een app aan, maar er bestaan verschillende MFA-apps.

Tenslotte kan je vanuit het dashboard aan ‘dark web monitoring’ doen. Dit is een tool die op de achtergrond draait. In hoofdzaak wordt je e-mailadres naast een database van uitgelekte adressen gehouden. Komt jouw adres hierin voor? Dan gaan de alarmbellen af en word je aangemaand om je online aanwezigheid beter te beveiligen.

Het beveiligingsdashboard is beschikbaar voor alle LastPass-gebruikers. Je kan het raadplegen via de browserextensie van de wachtwoordmanager, of rechtstreeks in je wachtwoordenkluis. In de kluis zie je aan de linkerkant een menu staan dat je naar het nieuwe dashboard kan brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business