Microsoft Edge voegt autoplay media-blokkade toe

Microsoft Edge
© Microsoft
Microsoft Edge-gebruikers kunnen automatisch afspelende video's voortaan blokkeren. Voorlopig is de functie enkel in ‘Early access’-versies beschikbaar.

Microsoft Edge is de eerste browser die het toelaat om het automatisch afspelen van video’s in zijn geheel te weren. In Google Chrome kun je momenteel al wel het geluid van websites dempen, maar dat geldt dan voor de hele website: niet alleen voor automatisch afspelende media. Websites konden hun video’s echter alsnog automatisch afspelen, wat tot frustraties leidde door video’s die overal en nergens in beeld opdoken.

Automatisch afspelende video’s

Microsoft voegt nu dus een optie toe om het automatisch afspelen van video’s integraal te weren. De softwaregigant spreekt van een ‘strikte blokkade op het automatisch afspelen van video’s’. De optie houdt alle automatisch afspelende video’s tegen – onafhankelijk van de interactie met de website in het verleden. Microsoft doelt daarmee op de Beperk-optie die eerder aanwezig was om het afspelen van video’s te beperken. Die instelling bepaalde op basis van ‘websitegebruik in het verleden’ of het afspelen van video’s geblokkeerd moest worden.

Voorlopig enkel in Edge Canary

Vooralsnog genieten enkel Edge Canary-gebruikers van de mediablokkade. Microsoft test de functie namelijk eerst in zijn Canary-builds: testversies van de Chromium-browser. Degenen die van Canary gebruikmaken vinden de autoplay media-instellingen terug onder ‘Cookies en site machtigingen’ (edge://settings/content/mediaAutoplay).

Gebruikers die liever blijven hangen op de stabiele versies moeten dus nog even wachten. Wanneer Microsoft de functie naar de stabiele versie van Edge wil uitrollen, is niet bekend. Meestal duurt het enkele weken tot maanden vooraleer een functie van Canary naar de stabiele Edge-versies verhuist. Nog voor de functie een stabiele release krijgt, test Microsoft de optie eerst nog in de stabielere Dev- en Beta ‘Insider Channels’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business